Azienda Agricola Barberani

Azienda Agricola Barberani

Het wijnhuis: Barberani

De wijngaarden van het huis Barberani vinden we een paar kilometer van het stadje Orvieto vandaan. Ze bevinden zich in het beste deel van de DOC Orvieto, dat het recht heeft op de aanduiding ‘Classico’. De wijngaarden liggen op de heuvels aan de rivier de Tiber, met uitzicht over het meer van Corbara. Dit is het oudste en klassieke wijnproducerende deel van de provincie Orvieto. De wijngaarden dateren hier uit de Romeinse tijd, waarin de combinatie van wijngaarden en olijfgaarden al heel gebruikelijk was. Het wijnbedrijf zelf is gevestigd in een mooi oud kasteel, gebouwd in de middeleeuwen, om de grenzen van Orvieto en Todi te beschermen. Het Castello di Monticello werd in die tijd bewoond door honderd mensen, die waren belast met het onderhouden van de landerijen, waar druiven, olijven en graan werden geteeld.

Het moderne domein beslaat in totaal 80 hectare, waarvan 50 hectare wijngaarden en olijven. Op dit moment wordt een deel van de wijngaarden herplant en vernieuwd, om tot een nog betere kwaliteit van de wijnen te komen. Het terroir is bijzonder. De wijngaarden staan aangeplant op de heuveltoppen, waar de ondergrond bestaat uit een mengsel van klei en leem. Het nabijgelegen meer van Corbara zorgt er voor dat zich geen al te grote schommelingen voordoen in de temperatuur.

De aangeplante druiven zijn voor een deel uiteraard de druiven die nodig zijn voor het maken van topkwaliteit Orvieto, zoals procanico, verdello, grechetto, malvasia en drupeggio.

Daarnaast staan er druiven aangeplant van elders, zoals chardonnay, sauvignon blanc, semillon, rhine riesling, moscato, cabernet-sauvignon, cabernet-franc en pinot noir. Deze worden gebruikt voor het maken van topcuvées, door ze te mengen met de lokale druiven. Maar de productie van Orvieto, in alle vormen, van de gewone, ‘droge’ vorm, tot ‘halfdroog’ en zelfs een gemaakt op basis van druiven met edele rotting, blijft de belangrijkste activiteit van Barberani.

De kelder is op een hoog niveau, met alle middelen om wijnen van kwaliteit te maken. Veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de persen, omdat deze een grote invloed hebben op het karakter en de klasse van de witte wijnen. De totale productie ligt op dit moment op 350.000 flessen, waarvan in totaal 50% wordt geëxporteerd. Een prima balans voor een bedrijf dat zich met veel succes richt op het maken van mooie kwaliteitswijnen.

Het gebied: Umbrië

Hoewel Toscane tegenwoordig bij toeristen en rijke huizenbezitters meer populariteit geniet, is Umbrië misschien wel net zo mooi, en door de rust misschien nog wel aangenamer om in te verblijven. Dat Umbrië wat minder bekend is, komt misschien ook omdat het verder weg is vanuit de grote toeristenlanden, omdat het aan de zuidkant van Toscane ligt. Het prachtige landschap van Umbrië heeft ook een ander karakter dan dat van Toscane. Het is hier helder en groen, met overal de glooiende heuvels, op verschillende hoogten. Steden werden gebouwd tegen de schuine berghellingen, met pleinen die veel weg hebben van een balkon dat uitkijkt over het mooie landschap. De streek ligt bezaaid met historische dorpen met een grote culturele waarde, zoals Foligno, Todi, Gubbio, Spoleto en Orvieto. Het historische vestingstadje Assisi heeft altijd een aparte en belangrijke plaats ingenomen op het godsdienstige vlak. Het nabijgelegen Perugia staat bekend om zijn prachtige monumenten uit de Middeleeuwen en de bekwaamheid van zijn handelslui.

Al in de Romeinse tijd was dit een belangrijk gebied voor de landbouw. Die floreerde op zowel de hellingen van de schilderachtige heuvels als langs de oevers van de rivieren. Door zijn ligging in het hart van het schiereiland is Umbrië de enige streek beneden de Alpen die niet aan enige grens ligt en die ook niet in verbinding staat met de zee. Dit heeft de ontwikkeling van de handel in deze streek duidelijk afgeremd.

De beroemdste wijn binnen de grenzen van Umbria is de Orvieto, het wijngebied dat zijn naam heeft ontleend aan het fraaie historische vestingstadje. Orvieto is een van de weinige gebieden voor witte wijnen in Italië met een grote reputatie, omdat dit land toch vooral is gespecialiseerd in de productie van bijzondere rode wijnen . Orvieto heeft Umbrië in de Middeleeuwen al op de wijnkaart van Italië gezet. De boeren in Orvieto maakten in die tijd een zoete, goudgele wijn die de pausen in Rome zeer waardeerden. Maar in de loop der tijd is de wijnbouw in deze streek achteruit gegaan en in de schaduw komen te staan van die van zijn machtige noorderbuur, Toscane. Door de modernisatie van het wijnmaken en de nieuwe technieken die men hiervoor gebruikt, is Umbrië inmiddels weer uit het dal geklommen en worden hier weer uitstekende wijnen gemaakt. Meer en meer wijngebieden binnen Umbrië hebben daarom inmiddels de DOC-status verworven, hoewel nog lang niet zoveel als in Toscane. Wellicht is dat ook een van de redenen dat er veel wijnen buiten de DOC worden gemaakt, die vervolgens verder door het leven gaan als Umbria IGT, ook herkomstbenaming, maar in een andere, meer soepele vorm. Gewapend met dé perfecte mix van inheemse en nationale druivenrassen is Umbrië de strijd aangegaan met alle bekende wijngebieden in Italië. En met succes!