Azienda Agricola Bellavista

Azienda Agricola Bellavista

Het wijnhuis: Azienda Agricola Bellavista

Bellavista werd in 1977 opgericht door een rijke industrieel uit Brescia, Vittorio Moretti, die grote mogelijkheden zag in dit wijngebied. Bellavista beschikt inmiddels over 117 hectaren eigen wijngaarden, waarvan 108 beplant zijn met de druivenrassen voor de mousserende wijn: chardonnay, pinot bianco en pinot nero. Een kleine 10 hectaren is gereserveerd voor de stille wijnen. Hier vinden we Cabernet, Merlot, Barbera en Nebbiolo. Alle druiven worden met de hand geplukt en verwerkt. De mousserende wijn wordt gemaakt op dezelfde manier als een traditionele Champagne. Dat betekent onder andere het gebruik van oude houten persen, zoals die ook in de Champagnestreek gebruikelijk waren. 40% van de geperste wijn- in- wording wordt opgevoed in eiken vaten. De Spumante mag de kelder niet verlaten voordat hij tenminste drie jaar op zijn fles heeft doorgebracht.

Wijnmaker Mattia Vezzola heeft het talent om de bijzondere ideeën van Moretti te verwezenlijken. Hij maakt wijnen en Spumantes die uitblinken in pure concentratie, zonder dat het ten koste gaat van de elegantie. Men vindt bij Bellavista bovendien dat bij alle aandacht voor het eindproduct, ook de verpakking van de wijnen nét zo bijzonder en verzorgd mag zijn. Dat heeft geresulteerd in een prachtige fles, die met zijn typisch Italiaanse design een zeer gedistingeerde uitstraling heeft. Met Bellavista heeft Italië zijn mousserende wijn die in status en kwaliteit kan wedijveren met de allerbeste Champagnes.

Het gebied: Franciacorta

Italianen zijn dol op hun eigen wijnen, maar bepaalde wijnen uit Frankrijk hebben bij de Azurri toch een bijzondere populariteit. Een daarvan is Champagne. Sinds jaar en dag is wijndrinkend Italië een groot afnemer en genieter van deze feestelijke belletjeswijn. Het zal wel iets met het Italiaanse karakter te maken hebben. Italianen houden van mooi en duur en Champagne sluit daar naadloos bij aan. Maar Italië is zelf een wijnland van formaat, dus waarom zou Italië geen wijn kunnen maken met dezelfde kwaliteit als Champagne? Tot voor kort was er geen enkele appellation voor de productie van mousserende wijnen van kwaliteit. Er worden in Italië wel talloze mousserende wijnen gemaakt, maar nergens is gisting op fles -zeg maar de champagnemethode- verplicht gesteld. De kieskeurige wijndrinker is dus bij aankoop niet verzekerd van een wijn met een onberispelijke kwaliteit, terwijl het toch gaat om een duurder wijntype.

Inmiddels is er een streek waar men zich volledig heeft gericht op het maken van mousserende wijnen waarbij de kwaliteit wél is gegarandeerd: Franciacorta. Voorheen was Franciacorta vooral bekend om zijn wat rustieke rode wijnen. De laatste decennia is daar drastisch verandering ingekomen. Enkele producenten onderkenden de mogelijkheden van deze streek. Zij slaagden erin -door enorm te investeren- Franciacorta op de kaart te zetten als producent van één van de beste mousserende wijnen ter wereld. In 1995 werd dit streven ‘bekroond’ met de DOCG-status. Deze DOCG geldt uitsluitend voor de mousserende wijnen, waarbij een rijping op fles verplicht werd gesteld van tenminste 25 maanden. Franciacorta Riserva moet zelfs 37 maanden op de gistcellen rijpen voor de wijn kan worden uitgebracht. De stille rode en witte wijnen hebben eveneens een ware metamorfose ondergaan en behoren inmiddels tot de betere Italiaanse wijnen. Toch is voor deze wijnen niet meer weggelegd dan de status van DOC, Terre di Franciacorta, voor een duidelijk onderscheid met de mousserende wijnen. De DOCG zoals deze voor de mousserende wijnen van Franciacorta is gecreëerd, zou een goed voorbeeld zijn voor hoe men in de rest van Italië met de aanduiding DOCG zou moeten omgaan: reserveer hem voor de beste wijnen.

4 artikel(en)

per pagina

4 artikel(en)

per pagina