Jarenlang werd aangenomen dat carmenère, afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, was uitgestorven als gevolg van een plaag genaamd Phyloxera die alle wijnstokken van deze variëteit in de 19e eeuw wegvaagde. 

Meer dan 135 jaar ging voorbij tot, in 1994, de Franse ampelograaf Jean Michel 
Boursiquot, wandelde door de  wijngaarden van Viña Carmen in de Maipo-vallei. Hij signaleerde een klein detail in sommige merlot-wijnstokken, namelijk een gedraaide draad. Na enkele DNA-tests werd onthuld dat deze wijnstokken eigenlijk de uitgestorven carmenère-variëteit waren. Later was Viña Carmen de eerste wijnmakerij die wijnen begon te labelen onder "Grand Vidure", een synoniem voor deze variëteit die in de 19e eeuw in Bordeaux werd gebruikt. 

Carmenère-dag 
De herontdekking was een oenologische gebeurtenis van groot belang in de wereld en vormde een grote mijlpaal voor de wijnsector, daarom besloot de Chileense wijnindustrie in 2014 om de Wereld Carmenère-dag te promoten en alle wijnliefhebbers uit te nodigen om deze dag te vieren. 

"Carmenère Day geeft zichtbaarheid aan een druif die uiterst belangrijk is voor Chili en de specifieke geschiedenis met Viña Carmen als hoofdrolspeler. De afgelopen 28 jaar zijn de sleutel geweest tot een volledig begrip van deze variëteit, waardoor Chili wereldwijd is erkend voor de kwaliteit en het karakter van deze wijnen," zei Carmen's wijnmaker, Pablo Prieto. 

De cijfers achter Carmenère 
Chili is gepositioneerd als het land met de grootste Carmenère-productie ter wereld, met een beplante oppervlakte van 10.837 hectare, wat een groei van 14% in 10 jaar vertegenwoordigt, positioneert de druif zich als het vijfde meest geplante ras in het land. De grootste territoriale concentratie gewijd aan de teelt van deze druif is te vinden in de centrale valleien van Chili, vooral in de regio's O'Higgins, Maule en Metropolitan.