Bodegas Tempore

Bodegas Tempore

Het Wijnhuis: Bodegas Tempore

Bodegas Tempore is geboren uit een passie voor wijn. En dat al vier generaties lang! In 2002 besloot de familie Yago Aznar dat de tijd rijp was om eigen wijnen te produceren van de zeventig hectare wijngaarden in Lécera, in het hart van de Sierra de Arcos, een onherbergzaam subgebied van Bajo Aragón.

Naast passie voor wijn heeft de familie een groot respect voor het land. Ze hebben ervoor gekozen om alleen autochtone druivenrassen aan te planten, zoals garnacha, tempranillo, macabeo en garnacha blanca. De wijnstokken zijn overigens veel ouder dan het wijnhuis zelf. Het is mooi om te zien hoe de oude, soms wel 70 jaar, garnacha stokken tussen de jonge aanplant staan. De wijngaarden staan op een hoogvlakte, ongeveer 550 meter boven zeeniveau. De dagen zijn warm, maar ‘s nachts koelt het flink af. Deze verschillen ervoor dat de druiven ‘s nachts even pauze kunnen nemen. Hierdoor rijpen ze gelijkmatig en blijven hun zuren beter behouden. Er valt niet meer dan 300 mm neerslag per jaar, waardoor het gebruik van chemische middelen om schimmels te bestrijden niet nodig is. Alle wijngaarden van Bodegas Tempore zijn biologisch gecertificeerd.

Het wijngebied: Aragón

De wijngaarden van Bodegas Tempore zijn te vinden in Lécera, in het hart van de Sierra de Arcos, een onherbergzaam subgebied van Bajo Aragón. Aragón is grofweg gelegen tussen Rioja en Catalunya in het noordoosten van Spanje. Er wordt gezegd dat garnacha hier vandaan komt, maar zeker weten doen we dat niet.

Door de twee bergketens, de Pyreneeën in het noorden en het Iberisch Randgebergte in het zuiden, kan het klimaat drastisch uiteenlopen binnen Aragón. Van temperatuur rondom het nulpunt in het noorden tot een zinderende hitte in het gebied rondom de Monegros-woestijn in de provincie Zaragoza. Hoewel Aragón niet in het rijtje van populaire vakantiebestemmingen staat, is het toch het overwegen waard om een bezoek aan deze regio te brengen, al is het alleen maar vanwege de heerlijke, regionale keuken en de diversiteit aan wijnen.