Bodegas Valdemar

Bodegas Valdemar

Het wijnhuis: Bodegas Valdemar

Bodegas Valdemar heeft in de Rioja een unieke positie. In de streek nemen de meeste bodegas hun druiven af van kleine boeren. Valdemar is een van de uitzonderingen. Het is een van de weinige bedrijven die werkt met druiven van de eigen wijngaarden. Zo wordt een perfecte controle over de kwaliteit van het aangevoerde fruit verkregen. Niet alleen kan voortdurend worden gewaakt over de groeiende en rijpende druiven, maar vooral ook kan men zelf exact het moment van plukken bepalen. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis. Het werd gesticht in 1889, en in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heeft de nieuwe generatie Bujanda –Carlos, Jesus en Pilar- de zaken op de bodega voortvarend aangepakt. In de jaren tachtig werd een van de modernste wineries van de streek neergezet, met alle mogelijkheden om uitstekende, moderne wijnen te maken.

Helaas werkte de combinatie tussen de twee broers niet helemaal optimaal, en scheidden hun wegen zich in de zomer van 2007. Bodegas Martinez Bujanda werd opgedeeld tussen Jesus Martinez-Bujanda en zijn broer Carlos. Carlos verwierf de controle over de ‘andere’ wijnbedrijven van de familie, Finca Valpiedra en Finca Antigua in La Mancha. Jesus kreeg het eigendom van de familiebodega in de Rioja, die werd omgedoopt van Bodegas Martinez Bujanda in Bodegas Valdemar. De begenadigde wijnmaker Gonzalo Ortiz is voor Bodegas Valdemar blijven werken. Dat zorgt voor een blijvend hoge kwaliteit van de wijnen. Zo kennen de bekende Conde de Valdemar Crianza, Reserva en Gran Reserva nog steeds niet hun gelijke in verhouding prijs kwaliteit in de Rioja.

Onder de naam Valdemar verscheen een serie wijnen op de markt die een perfecte huwelijk vormde tussen kwaliteit en betaalbaarheid. De nieuwe serie wijnen onder de vlag ‘Inspiración’ vormt daarop een aanvulling, met de creatie van nieuwe wijnen in een duidelijke moderne stijl, met een aangename houttoets en zachte tannines.

Het gebied: Rioja

Rioja is een van de Spaanse klassieke wijngebieden. Hoewel er in de loop der jaren veel interessante wijnen uit talloze andere streken bij zijn gekomen, heeft Rioja zijn leidende positie in de Spaanse wijnbouw steeds weten te behouden. Het geheim van Rioja: voortdurend blijven innoveren en moderniseren, maar zonder de traditionele waarden overboord te gooien.

De roem van Rioja dateert al van lang geleden. Al in de jaren zeventig van de negentiende eeuw kwam de wijnbouw in deze streek tot grote bloei. In die tijd was de wijnbouw in de Bordeaux voor deze streek hét grote voorbeeld. Emigranten uit de Bordeaux, op de vlucht voor de allesverwoestende druifluis, namen de methode om de wijn op kleine houten vaten te laten rijpen mee naar de Rioja. Daarmee werd Rioja, net als de klassieke Bordeaux, een van de eerste wijnen die op vat werd gerijpt.

In de loop der tijd kregen de wijnen uit de Rioja een volstrekt eigen karakter, al is het maar door het gebruik van plaatselijke druiven. De belangrijkste van deze druiven is de Tempranillo, Spanje’s eigen trotse topdruif. Rioja was een van de eerste wijnen waarin Tempranillo een voorname rol speelde. De afgelopen decennia heeft het succes van deze druif er voor gezorgd dat hij ook in andere Spaanse wijngebieden met veel succes is aangeplant, met als bekendste voorbeeld het zeer succesvolle Ribera del Duero.

Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor de Garnacha, een druif die goed is voor een groot deel van de Rioja productie. Deze druif levert krachtige en volle wijnen op met een wat hoger alcoholgehalte. Aangeplant in Rioja Alta of Alavesa, de hoger gelegen delen van de streek, waar de beste wijnen vandaan komen, blijkt de Garnacha rijke en stevige wijnen te kunnen opleveren. Minder belangrijk zijn Mazuelo en Graciano, maar sommige wijnmakers hechten toch waarde aan deze druiven, om de wijnen meer complexiteit te geven. Rioja bestaat uit Rioja Alta, het gebied met de mooiste kwaliteit druiven, Rioja Baja, het lagere en zuidelijke deel, en het kleine Rioja Alavesa, ten noorden van hoofdstad Logroño.

Na de oogst werden de wijnen traditioneel gelagerd op eiken van voornamelijk Amerikaanse oorsprong, hetgeen veel Rioja’s hun uitgesproken vanillekarakter verleent. Tegenwoordig zien we steeds meer Franse vaten in gebruik, omdat veel producenten toch kiezen voor meer verfijning en finesse. Afhankelijk van de duur van de vatrijping spreken we van Tinto (geen of een korte houtrijping), Crianza (houtrijping van minimaal een jaar), Reserva (houtrijping van een jaar, plus flesrijping gedurende een jaar) en Gran Reserva (twee jaar houtrijping, een jaar rijping op fles).  Een nieuwe categorie is Roble, waarmee wordt aangeduid dat de wijn kort op hout heeft gelegen, maar deze aanduiding is niet officieel, dus er is ook geen duur van vatrijping aan gekoppeld. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook producenten die liever helemaal geen gebruik maken van een van deze aanduidingen, omdat ze vinden dat het wat te traditioneel is en de wijn te veel in een hokje indeelt. Rioja’s zijn unieke wijnen, met een eigen karakter. Rioja heeft altijd voorop gelopen, en in reactie op de opkomst van andere Spaanse streken, zien we dat Rioja zijn kwaliteit nog verder opschroeft, en geen moment stilstaat. Een wijnstreek om van te smullen.