Carmen Vineyards

Carmen Vineyards

Het wijnhuis: Carmen Vineyards

Hoewel misschien iets minder bekend dan sommige collega’s, is Carmen de oudste van de nu nog in de Chileense wijnbouw actieve bodega’s. Tot 1988 leidde het in 1850 gestichte bedrijf een vrij onopvallend bestaan. Toen werd het echter overgenomen door de Claro familie, als mede-eigenaar ook betrokken bij bedrijven als Santa Rita en Los Vascos. Er kon flink worden geïnvesteerd, en men maakte van de gelegenheid gebruik om een van de modernste wijnbedrijven van Chili neer te zetten. Door de bouw van de nieuwe kelders aan de voet van het Andesgebergte konden ze zo worden geconstrueerd dat alle bewegingen met de wijn slechts onder invloed van de zwaartekracht plaatsvinden. Het gebruik van pompen, die de wijn op de een of andere manier toch ‘beschadigen’, minder van kwaliteit maken, kan op deze manier volledig worden vermeden. 

Maar de basis van het succes van Carmen ligt niet eens in de hypermoderne installaties, maar in de wijngaard. Ook het professionele team van oenologen, onder leiding van María del Pilar González,     speelt uiteraard een belangrijke rol bij het tot stand komen van de kwaliteitswijnen. Met de komst, begin jaren ’90, van de jonge wijnmaker Alvaro Espinoza werd het accent gelegd op de kwaliteit van de druiven. Hij leerde bij Château Margaux en Moët & Chandon om uiterste zorg te besteden aan de wijngaard, waarbij hij gebruik maakt van de mogelijkheden die Chili biedt om biologische wijnbouw te bedrijven. Carmen wordt daartoe mede in staat gesteld, omdat het alle druiven haalt van wijngaarden die in eigen bezit zijn. De meeste huizen kopen veel druiven van boeren, zodat er minder controle over de kwaliteit kan worden uitgeoefend. Veel van deze kleinere producenten hebben de neiging om iets teveel fruit van een wijngaard te halen, zeker als er een prijs per kilo wordt betaald. Bij Carmen heeft men de opbrengst aan banden gelegd, en dat betekent dat de wijnen krachtiger en voller van karakter zijn dan we van veel Chileense exemplaren gewend zijn. Bovendien smaken de wijnen echt naar het druivenras waar ze van gemaakt zijn, ze zijn typisch als geen ander. Wie ze proeft is direct onder de indruk van de grote mogelijkheden van dit veelbelovende wijnland.

Het gebied: Chili

Chili is een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten’. Het is een geliefde beeldspraak van de Chilenen om aan te geven hoe perfect het klimaat in hun langgerekte land is. De koude Hulmboldtstroom voor de kust zorgt ’s zomers voor een aflandige wind, resulterend in een weertype met continu droog weer en zon. Ideaal voor de wijnbouw, als er maar voldoende water voorhanden is. En dat is er: van de Andes komen ruime hoeveelheden smeltwater. Zonder dat water zou Chili heel wat meer woestijn hebben dan de Atacama-woestijn, die zich langs de kust bevindt. Deze natuurlijke omstandigheden, vooral het zeer droge klimaat, zorgen voor een minimum aan ziekten die de druiven in gematigde streken zo plagen. Dat betekent dat voor het maken van de wijnen een geringe hoeveelheid bestrijdingsmiddelen nodig is, en dat biologisch wijnmaken hier binnen handbereik is.

Al met de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw werden de grote mogelijkheden van dit fraaie land onderkend. De veroveraars namen de druivenstok mee, gewend als ze waren aan het drinken van wijn. In de loop van de 19e eeuw kwamen Franse druivensoorten in de mode. Grote landeigenaren haalden hun druivenstokken uit Frankrijk, waarmee de aanplant van Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc een feit werd. Toch werd tot ver in de twintigste eeuw geen aansluiting gevonden met de wijnen van de wereldmarkt. Chilenen dronken de wijnen voornamelijk zelf op, en hun smaak was totaal anders dan die in de Verenigde Staten en West-Europa. Zij prefereerden wijnen met een oxidatief karakter, waarbij fruit en sap danig achterwege blijven. Na het verdwijnen van de junta in de jaren tachtig, veranderde de situatie drastisch. De grenzen gingen open en buitenlandse investeerders stroomden toe, in navolging van de Spaanse wijngigant Torres. Zij gebruikten de Franse druivensoorten om moderne, fruitige wijnen mee te maken, perfect geschikt voor de export naar de dorstige westerse markten. In enkele jaren veroverde Chili een vooraanstaande plaats op de wereldmarkt voor wijn. De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen, die zeer de moeite waard zijn om te proeven.