Casa Vinicola Librandi

Casa Vinicola Librandi

Het wijnhuis: Casa Vinicola Librandi

De naam van de familie Librandi is onlosmakelijk verbonden met die van de wijn uit de DOC Cirò. Librandi is een familie van wijnboeren, die al vier generaties met veel liefde zijn wijngaarden bewerkt.  Aanvankelijk werden alleen druiven geteeld, maar de familieleden besloten in de jaren vijftig van de vorige eeuw een eigen wijnbedrijf op te zetten, en de wijnen zelf te gaan bottelen. Het streven was het opzetten van een moderne onderneming gericht op het verwerven van meer bekendheid voor de wijnen uit deze streek. Daarin is Librandi wonderwel geslaagd.

De broers Antonio en Nicodemo Librandi hebben zich er op toegelegd het bedrijf en het wijnmaken te moderniseren, met behoud van de balans tussen traditie en innovatie. Bij hun werk hebben ze gebruik gemaakt van de adviezen van Donato Lanati, hoogleraar oenologie aan de universiteiten van Turijn en Florence, die heeft geholpen de wijnen te moderniseren, met behoud van hun typische karakter.

Op een heuvel bouwden de Librandi’s een modern wijnbedrijf, waar met respect voor de oude traditie van de streek mooie wijnen worden geproduceerd die internationaal hoog aangeschreven staan. De wijngaarden werden sterk verbeterd in kwaliteit, door de aanplant van de beste druivenrassen en door het terugbrengen van de opbrengsten in de wijngaarden.

Zij hebben zich enorm ingespannen om de klassieke gaglioppo-druif de plaats te geven die hij internationaal verdient. De Librandi’s worden daarbij geholpen door de bijzondere ligging van de wijngaarden, aan de voet van de zwarte bergen, die zorgen voor een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht, van groot belang voor de frisheid en aroma’s in de druiven. Ook andere lokale druiven worden voor de wijnen gebruikt, zoals de succesvolle mantonico.

Daarnaast heeft Librandi moderne, Franse rassen aangeplant om internationaal mee te kunnen doen met de bekende populaire wijnen op basis van één druivenras. Daarvoor werden Chardonnay, Sauvignon, Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Franc neergezet. Een van de meest succesvolle wijnen, de Gravello, is een blend van Gaglioppo met eenderde Cabernet-Sauvignon. Toch zijn het de afgelopen jaren vooral de autochtone druiven die het meest worden benadrukt en die ook het meeste succes brengen, omdat ze de eigenheid van de streek het beste voor het voetlicht brengen.

Men bezit in totaal circa 65 hectaren wijngaard, waarvan 25 in de gemeente Cirò en 40 in de gemeente Strongoli, op 15 km afstand van Cirò. Daarnaast worden druiven betrokken van andere producenten, zodat in totaal druiven worden verwerkt van 230 hectare wijngaarden. Dit, in combinatie met de kwaliteit van de aangeleverde druiven betekent dat Librandi wijnen produceert van een bijzonder hoog niveau, waarin traditie wordt gecombineerd met modern wijn maken.

Het gebied: Calabria

Calabrië vormt het uiterste zuiden van het vasteland van Italië. Als we Italië zien als een grote laars, dan vormt Calabrië de “tenen van de laars”. Als wijngebied heeft deze streek lang weinig betekend. Dat heeft veel te maken met zijn afgelegen ligging, helemaal in het zuiden. En natuurlijk ook met de beroemdheid van de grote wijnen uit het noorden en midden van Italië, die de wijnen uit het zuiden lang in de schaduw hebben gesteld. Mede door de gestegen prijzen in noordelijke streken is de belangstelling voor de zuidelijke wijnen geleidelijk toegenomen. En de afgelopen jaren hebben de moderne technieken van wijn maken ook deze streek bereikt. Daarmee kon je ook zien wat de mogelijkheden zijn in dit klimaat en met de eigen druiven van de streek.

Laten we ook niet vergeten dat de wijnbouw in dit gebied een zeer lange historie kent. Calabrië was in vroeger tijden “de tuin van de Grieken”. Zij koloniseerden dit gedeelte van Italië in de periode voor het ontstaan van het Romeinse Rijk. De Grieken waren zeer onder de indruk van het milde klimaat en de vruchtbaarheid van de streek. Toen al werden ook de wijnen uit deze streek zeer gewaardeerd. Het verhaal gaat dat de atleten van de klassieke Olympiade gelauwerd werden met ‘Krimisia’, waarvan men beweert dat het de oudste wijn ter wereld is. Waar of niet, het was zeker één van de aller oudste wijnen in Europa. Krimisia werd gemaakt op dezelfde plek aan de Ionische kust waar tegenwoordig de wijn met de DOC Cirò vandaan komt, zonder twijfel de bekendste wijn van Calabrië van dit moment.

Lang was Cirò is de enige DOC-wijn van Calabrië die men buiten Italië tegenkwam. Schoorvoetend komt daar verandering in en zien we ook andere DOC-wijnen op de exportmarkt, zoals Melissa. Maar het houdt nog steeds niet echt over.

De kracht van de wijnen is het gebruik van inheemse druiven, zoals de gaglioppo voor de rode Cirò. Wijnen van deze druif zijn verbazingwekkend licht van kleur maar bezitten veel kracht en hebben uitstekende rijpingsmogelijkheden. Ook voor de witte wijnen is er een ‘eigen’ druif, het oude Griekse druivenras Greco, een druif die ook wordt gebruikt voor de befaamde Greco di Tufo uit Campanië. Witte wijnen hier zijn over het algemeen stevig en fruitig met een licht kruidige ondertoon. Daarnaast zien we ook de aanplant van moderne Franse druiven, aangepast aan de smaak van de hedendaagse consument. De beste resultaten worden geboekt met Cabernet-Sauvignon en voor wit met Chardonnay en Sauvignon.