Toser Vini

Toser Vini

Het wijnhuis: Casa Vinicola Toser

Het wijnhuis Toser, bekend van de productie van de wijnen onder de namen Ca’Vini, Casa Vinicola Toser en Villa Cornaro, heeft al een geschiedenis van wijnmaken die zich uitstrekt over honderden jaren. Het is de jonge wijn­technicus Giorgio Tombacco die hier thans de scepter zwaait. Giorgo heeft zeven jaar gestudeerd aan de Land­bouwhogeschool van Turijn, met als specialiteit wijnbouwkunde. Vele tradities zijn gehandhaafd gebleven, maar waar de moderne techniek betere oplossingen wist is dit ook toegepast.

Toser heeft een breed gamma aan wijnen, op de markt gebracht onder verschillende merken. Kenmerkend voor alle wijnen is de moderne manier van wijn maken, die frisse en sappige wijnen oplevert. De topwijnen komen op de markt onder de naam Villa Cornaro. Onder deze wijnen zijn verschillende houtgerijpte wijnen en een paar aangename mousserende wijnen, zoals een Prosecco. Voor dagelijks gebruik zijn er de wijnen met de naam Toser, goedgemaakte, gemakkelijke en prettige wijnen met een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. De druiven voor deze wijnen worden ingekocht op contract bij andere producenten. Net als bij de andere merken van het huis worden de wijnen gemaakt van één druivenras, bij wit op basis van Verduzzo, bij rood op basis van Merlot. Voor gewoon gebruik zijn er dan nog de prettige en eenvoudige wijnen met de merknaam Ca’Vini. Deze wijnen worden op de markt gebracht als Vino da Tavola, tafelwijn, in dit geval de aanduiding voor aangename en gemakkelijke, eenvoudige wijnen.

Het gebied: Veneto

In het noordoosten van Italië vinden we Veneto. Dit gebied wordt omringd door Friuli-Venezia Giulia en Trentino in het noorden, Lombardije in het westen, Emilia Romagna in het zuiden en natuurlijk de Adriatische Zee in het oosten. Veneto geniet onder andere bekendheid om het Gardameer, het grootste meer van Italië, waar vele duizenden mensen per jaar naartoe trekken om hun vakantie te vieren. Tevens ligt in het oosten de prachtige, romantische “waterstad” Venetië met zijn vele grachten, waar de toeristen en de huidige bewoners nog altijd gebruik maken van de beroemde gondels om zich te verplaatsten. De stad Verona, in het westen van Veneto, was een belangrijk Romeins centrum en is nu nog in het trotse bezit van een van de mooiste Romeinse amfitheaters van Italië. ‘s Zomers stromen de mensen van heinde en verre toe voor de klassieke opera’s die hier worden uitgevoerd. Het gebied Veneto bezat in de veertiende en vijftiende eeuw al een florerende wijnhandel. Alleen gebruikten de wijnboeren andere druivensoorten dan die we er nu terugvinden. Voor witte wijnen gebruikte men Bianchetta, Trevigiana en Vespaiolo. Voor rode wijn kwamen we Marzemina en Raboso tegen. In de winter van 1709 zijn veel van deze inheemse druivensoorten verwoest door een verschrikkelijke vorst. Hierna werd alleen nog maar gekozen voor soorten die hier tegen bestand zijn. Nu komen we voor witte wijn de Garganega, Verduzzo en Trebbiano tegen en voor rode wijn de Corvina Veronese, Rondinella, Merlot en Cabernet Sauvignon. Het gebied kent eigenlijk twee grote wijnzones: Valpolicella en Soave. Daarnaast vinden we er enkele minder bekende gebieden, zoals Bardolino, Bianco di Custoza, Treviso en Piave. Valpolicella geniet de meeste bekendheid als lichte rode zomerwijn, éven gekoeld de perfecte drank voor de vele toeristen aan de oever van het nabijgelegen Lago di Garda. Maar behalve deze ‘gewone’ Valpolicella worden in de mooie heuvels ten noorden van Verona bijzondere wijnen gemaakt op basis van gedroogde druiven. De druiven die het langst drogen worden verwerkt tot een zoete wijn: Recioto di Valpolicella. De druiven die iets korter rijpen bevatten iets minder suiker, en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het maken van de droge variant: Amarone di Valpolicella. De witte Soave is beroemd over de hele wereld en is zeer populair, maar vooral als een witte wijn voor snelle consumptie, om te drinken zonder er bij na te hoeven denken.