Catena Zapata

Catena Zapata

Het wijnhuis: Catena Zapata

Catena Zapata is een van de grote namen van de Argentijnse wijnbouw, en bovendien een bodega van Argentijnse origine. De voorouders van de huidige eigenaar zetten hier voet aan land vanuit Italië in 1898. Nicola Catena, de grondlegger van dit bedrijf, was van mening dat hij bij Mendoza in het beloofde land terechtgekomen was. Hij had het idee dat de Malbec, die in Bordeaux werd gebruikt als een druif om te mengen met onder andere Cabernet en Merlot, het in het Argentijnse klimaat zeer goed zou doen. Dat bleek zeer goed te kloppen. Zijn zoon Domingo erfde de optimistische visie van zijn vader, en wist met het familiebedrijf een goede stap vooruit te maken. De familie werd een van de grootste eigenaren van wijngaarden in de streek bij Mendoza.

Maar aan het begin van de jaren zestig raakte het familiebedrijf in de problemen. Argentinië kwam in economisch zwaar weer en de inflatie was torenhoog. Op een gegeven moment was het voor Domingo zelfs duurder om de druiven te plukken dan om ze te laten hangen. Hij vroeg advies aan zijn 22-jarige zoon Nicolás, die net was afgestudeerd in economie. Deze adviseerde zijn vader om de druiven te laten hangen, maar dat kon hij uiteindelijk niet over zijn hart verkrijgen en hij plukte de druiven toch. Een tragisch moment in de familiegeschiedenis.

Aan Nicolás de taak om het bedrijf verder op te bouwen in de latere, moeilijke tijden. Met de komst van het militaire regime in Argentinië vertrok hij naar Californië, om hoogleraar economie te worden aan de Universiteit van Berkeley. Dat viel samen met het begin van de bloeitijd van de wijnen van Napa Valley. Napa Valley inspireerde Nicolás Catena om, op het moment dat hij in Argentinië terugkeerde, de zaken in zijn familiewijngaarden voortvarend aan te pakken. Hij verkocht het deel van het bedrijf dat eenvoudige tafelwijnen produceerde en behield alleen Bodegas Esmeralda, waar de echte kwaliteitswijnen werden gemaakt. Argentinië produceerde in die tijd, begin jaren tachtig, bijna alleen maar massawijnen, en zijn collega’s verklaarden Catena dan ook voor ‘volledig gestoord’.

Hij besloot om de grenzen van de wijnbouw in Argentinië op te zoeken, omdat hij geloofde dat alleen op die manier een sprong voorwaarts kon worden gemaakt in de kwaliteit van de wijnen. Catena stelde zich ten doel uit te zoeken wat de beste plekken waren voor de aanplant van druiven in Mendoza. Voor de aanplant van Chardonnay en Malbec koos hij onder andere voor wijngaarden in de subregio Gualtallary, op een hoogte van soms wel 1500 meter. Zijn eigen wijngaardmanager vertelde hem dat Malbec op deze hoogte nooit zou rijpen, maar dat bleek wel degelijk te kunnen. Sterker, Malbec rijpt hier werkelijk prachtig. Juist de arme uitlopers van de Andes, die door de Europese immigranten ooit waren afgedaan als te onvruchtbaar, bleken ideaal voor de wijnbouw.

In eerste instantie geloofde Nicolás Catena niet in de Malbec, in tegenstelling tot zijn vader Domingo. Na de dood van zijn vader, in 1989, besloot hij om toch te onderzoeken of de intuitie van zijn vader, dat Malbec een van dé troeven was van Mendoza, zou kloppen. Hij werkte vijf jaar aan de kwaliteit van de zestig jaar oude Adrianna wijngaard, voor hij in 1994 een Catena Malbec op de markt bracht waar hij werkelijk tevreden over kon zijn. Hij liet hiervoor Malbec-stokken overkomen uit Cahors, omdat hij niet overtuigd was van de kwaliteit van het in Argentinië gebruikte kweekmateriaal. Maar ook dit materiaal voldeed niet aan zijn eisen, en hij besloot zelf klonen van malbec te selecteren uit een aanplant van maar liefst 145 klonen, die hij liet neerzetten in de La Pirámide-wijngaard. 

In 2001 werd het research- en onderzoeksprogramma van Bodega Catena Zapata overgenomen door Nicolas' dochter Laura. Als arts, gespecialiseerd in spoedeisende hulp en afgestudeerd aan Harvard en Stanford, bracht Laura de juiste wetenschappelijke achtergrond binnen bij het R&D project van de familie. Zij richtte haar aandacht op de Malbec die haar vader had aangeplant in de wijngaarden op grote hoogte, omdat ze er zeker van was dat de ze druiven in hun extreme microlklimaat een bijzondere kwaliteit moesten hebben. Dit leverde in 2004 fruit op van een zodanig hoge kwaliteit, dat door het team van wijnmakers werd besloten om het fruit direct in nieuwe eikenhouten vaten te laten gisten. Dit resulteerde in drie spectaculaire nieuwe Malbecs, met een werkelijk ongelooflijke kwaliteit. Wijnen, die de hoge kwaliteit van de wijngaarden van de familie Catena op grote hoogte op een meesterlijke manier tot uitdrukking brengen. Waarmee weer een nieuwe stap voorwaarts is gezet in de kwaliteitsontwikkeling van de wijnen van Catena, geïnspireerd door de volgende generatie van de familie, in de persoon van Laura Catena. We kunnen nog veel goeds verwachten van deze bijzondere wijnfamilie.

Het gebied: Mendoza, Perdriel, Lujan de Cuyo

Argentinië heeft zich de afgelopen decennia weten te ontwikkelen tot een wijnland van grote betekenis. Dat volgde op de ontdekking dat wijn niet uitsluitend hoefde te dienen om de nationale dorst te lessen. Argentinië is een van de landen met de hoogste wijnconsumptie per inwoner ter wereld. Argentijnse wijn heeft nu ook de wereld stormenderhand veroverd. Dat is voor een deel te danken aan buitenlandse investeerders en oenologen, die veel toekomst zagen in de Argentijnse wijnbouw. Ze hielpen de Argentijnen om hun wijnen te veranderen van kruidige wijnen met weinig fruit in sappige, toegankelijke en smaakvolle wijnen, waarin het fruit een hoofdrol speelt. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer lokale producenten die goed aan de weg timmeren, en die zorgen dat Argentijnse wijnen over de hele wereld worden verkocht en gewaardeerd.

Alle ingrediënten voor succes zijn hier aanwezig: een uitgebreide aanplant van druiven, de wil om verder te komen en bovenal een ligging van de wijngaarden op zeer gunstige plekken, waar het maken van echte topwijnen mogelijk is. De beste wijngebieden liggen tegen het Andesgebergte aan, op een grote hoogte. De streek rond Mendoza, de stad in het westen van het land, niet ver van de Chileense grens, ontwikkelde zich daarom tot verreweg het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Hier is voldoende smeltwater uit de Andes voorhanden voor irrigatie van de druiven. Want met een neerslag van niet meer dan zo’n 250 millimeter op jaarbasis kunnen de druiven niet gedijen zonder bevloeiing. Bovendien profiteert Mendoza van een hoge ligging, zodat de wijnen, ondanks het hete woestijnklimaat, toch voldoende natuurlijke frisheid behouden, vooral door de nachtelijke afkoeling. De nachtelijke koelte geeft de druiven een bijzondere intensiteit in het fruit en betere zuren. Algemeen bekend is tegenwoordig dat het dagelijkse temperatuurverschil, dat hier op grote hoogte relatief groot is, daar een zeer voorname rol in speelt.

Pioniers zochten in de loop der jaren in de directe omgeving van Mendoza naar nog hogere wijngaarden. In eerste instantie van boven de duizend meter, later ook op een hoogte van 1200 meter zelfs nog hoger in de bergen. Dit geeft de wijnproducenten de mogelijkheid wijnen te maken met veel kracht en intensiteit, die Argentinië een perfecte uitgangspositie geven voor de export van zijn wijnen, de rode uiteraard voorop –gegeven het warme karakter van het klimaat. Het arme karakter van de bodem maakt dit deel van de wijnstreek bij uitstek geschikt voor het maken van krachtige en intense rode wijnen, waar dit gebied dan ook beroemd om is.

De aanplant van druiven is hier zeer Europees van inslag. Vooral Frans, met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en zelfs Syrah. Malbec is hier al zo lang aangeplant en in zulke grote hoeveelheden, dat hij een beetje als een echte Argentijnse, inheemse druif wordt beschouwd, in elk geval de meest Argentijnse onder de Franse druiven. Hij levert wijnen op met veel fruit en kracht, rijper en zachter dan van zijn Franse evenknie. Malbec mag daarom wel de koning van de Argentijnse druiven worden genoemd, vooral ook omdat hij door zijn bijzondere, laatrijpende karakter, ook het meeste profijt heeft van het warme klimaat in dit deel van Argentinië.

24 artikel(en)

per pagina

24 artikel(en)

per pagina