Clos Henri

Clos Henri

Het wijnhuis: Clos Henri

Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.

De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.

Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.

Het gebied: Nieuw-Zeeland, Marlborough

Onder de landen van de Nieuwe Wereld is Nieuw-Zeeland een relatieve nieuwkomer. Alle andere Nieuwe Wijnlanden hebben wel een vrij lange traditie van wijn maken, die door de nieuwe ontwikkelingen in een stroomversnelling is gekomen. In het geval van Nieuw-Zeeland is dat helemaal anders. Nieuw-Zeeland was jarenlang vooral bekend om zijn appels en kiwi’s. De wijnbouw is pas de afgelopen decennia op stoom geraakt, ten koste van heel wat appelbomen. Maar nog altijd is het een land met een relatief kleine wijnproductie. Voor die tijd was het vooral een land van fruit, met de nadruk op appels en natuurlijk kiwi’s. Toen wijn in de jaren zeventig wereldwijd meer en meer door gewone liefhebbers werd gewaardeerd in plaats van alleen door de notabelen van de westerse landen, probeerden dynamische boeren in Nieuw-Zeeland of het ook mogelijk zou zijn hier wijn te maken. Het klimaat is hier aan de koele kant, dus lag het voor de hand om het in eerste instantie te proberen met druiven die geschikt zijn voor een koel klimaat, zoals de Sauvignon Blanc, een druif die het goed doet in het Loire-gebied. Daarna is het hard gegaan, en heeft de wijnbouw zich steeds sneller ontwikkeld.

Voor de wijnbouw zijn alleen de streken geschikt die aan de oostkant liggen. Dat geldt vooral voor het Zuidereiland, maar in mindere mate ook voor het Noordereiland. De westkant ligt te veel onder invloed van de regen. De bergen die aan de westkant liggen, vangen deze regen op, zodat het oosten zich in de regenschaduw bevindt, voor de wijnbouw een ideale situatie. De ontwikkelingen zijn het hardst gegaan in Marlborough, de streek aan de noordoostkant van het Zuidereiland. Maar ook andere gebieden hebben zich steeds meer ontwikkeld tot belangrijke wijnstreken, zoals Hawke’s Bay, op het warmere Noordereiland, dat vooral geschikt is voor rode wijnen, en het uitgesproken koele Central Otago op het Zuidereiland, dat zich heeft gespecialiseerd in de productie van Pinot noir. Met de ontdekking van steeds meer nieuwe terroirs en het gebruik van een grotere variatie in druivenrassen ontwikkeld de wijn zich in Nieuw-Zeeland zich in rap tempo tot een volwassen bedrijfstak.

Maar voor de Sauvignon Blanc is het nog altijd vooral Marlborough, waar de mooiste en meest bijzondere exemplaren vandaan komen. Dit oude rivierdal, dat vol ligt met een ondergrond van klei en rivierkeien, blijkt zeer levendige en intense wijnen op basis van de Sauvignon te kunnen voortbrengen. Wel is de stijl van de wijnen enigszins veranderd. In de begintijd werden de wijnen sterk getypeerd door veel grassigheid en groene tonen. Maar de smaak van de wijndrinkers vroeg om een wat rijpere stijl Sauvignon Blanc, en die hebben ze gekregen. De druiven worden nu rijper geoogst, waardoor de wijnen een meer intens en rijp, zelfs wat exotisch karakter krijgen. Daarmee hebben ze ook meer diepgang en complexiteit gekregen, een teken dat Marlborough weer een extra stap heeft gezet in de ontwikkeling naar een interessant, internationaal erkend wijngebied.

4 artikel(en)

per pagina

4 artikel(en)

per pagina