Compañia de Viñedos Iberian

Compañia de Viñedos Iberian

Het wijnhuis: Bodegas y Viñedos del Jaro

Voor veel bedrijven was het succes van Ribera del Duero de afgelopen jaren reden om in deze streek te investeren. Het ging zo hard, dat overal nieuwe wijngaarden werden aangelegd en splinternieuwe bodega’s verrezen. De streek trok ook de aandacht van wijnbedrijven uit andere wijnstreken. Deze zagen de wijnen uit Ribera del Duero als een welkome een prestigieuze aanvulling op hun wijnassortiment. Voor de familie Osborne Osborne lag dat met hun Bodegas del Jaro heel anders. Zij zien de investering in een wijngaard in Ribera del Duero als een langetermijninvestering. Het is onderdeel van een groter programma, met de aankoop van wijnbedrijven met mooie eigen wijngaarden in verschillende streken. Hun bedrijf, Bodegas Hebê, heeft –naast Bodegas Jaro- bedrijven in bezit in Priorat en in Toro.

We vinden de Bodega del Jaro in Pesquera del Duero, het fameuze dorp in het hart van de Ribera del Duero, waar ook de beroemde Tinto Pesquera vandaan komt, een van de grote wijnen van de streek. De bodega is de eerste wijnbezitting van de familie Osborne – Osborne. Zij kozen een van de mooiste wijngaarden van Ribera del Duero uit voor dit bijzondere project. Het landgoed, Finca El Quiñón heeft een totale omvang van 108 hectare. Van deze 108 hectare zijn er 65 met druiven beplant. 60 hectare met dé druif van de streek, Tempranillo ofwel tinta del pais, en daarnaast 2,5 hectare Cabernet-Sauvignon en Merlot.

De bodega, waar de druiven worden verwerkt en de wijnen rijpen, bevindt zich op de Finca zelf. Het gebouw werd ontworpen door een architect uit de Rioja, D. José Ignacio Rodríguez Fernández, die een gebouw ontwierp in een landelijke en traditionele stijl, aangepast aan de omgeving en met een voldoende capaciteit om de druiven van de Finca en de andere wijngaarden op een perfecte manier te verwerken, op een manier die past bij de traditionele werkwijze van de bodega en het karakter van de wijnen.

De wijngaarden profiteren van de hoogte waarop deze streek zich bevindt. Ze liggen tussen de 745 en 800 meter hoogte, en dat zorgt door de nachtelijke afkoeling, vooral in het najaar, voor druiven en wijnen met een intense, aromatische kracht. Zelfs in de zomermaanden kan de temperatuur in de wijngaarden dalen van 35 graden overdag tot 12 à 15 graden gedurende de nacht.

De plek waar de druiven verwerkt worden, in de bodega, bevindt zich op de Finca zelf. De oogst is volledig traditioneel, alle druiven worden met de hand geplukt. Ze worden naar de bodega vervoerd in kistjes van 15 kilo, om de druiven niet te kneuzen bij het transport. Bij binnenkomst van de druiven vindt een verdere selectie plaats op selectietafels, om alle mindere druiven te elimineren en alleen de beste druiven in de gistingsvaten te laten belanden. Ook de gistingsvaten zijn klein van omvang, om de druiven van de verschillende percelen apart te kunnen vinifiëren. Het levert wijnen op van een bijzondere kwaliteit, modern, met alle traditionele kenmerken van de klassieke Ribera del Duero.

Het gebied: Ribera del Duero

Ribera del Duero, aan de noordwestelijke kant van de Spaanse hoogvlakte, ten westen van de Rioja, heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. In een periode van zo’n twintig jaar heeft deze streek zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste Spaanse gebieden voor rode wijnen. Het wijngebied bevond zich ooit de schaduw van de Rioja, maar heeft zich snel ontwikkeld tot de evenknie van deze befaamde, traditionele wijnstreek. Ribera del Duero maakt daarbij indruk gemaakt met zijn krachtige en fruitvolle wijnen.

Ribera del Duero heeft in 1982 het recht verworven op een eigen denominacion de origen – de Spaanse aanduiding voor een erkende herkomstbenaming. De geschiedenis van de streek gaat echter al veel langer terug, zelfs tot aan het einde van de vorige eeuw. Jarenlang was er maar een klein aantal producenten actief, maar sinds een jaar of twintig is er sprake van een ware explosie aan nieuwe producenten, die allemaal op hun manier proberen een bijzondere streekwijn te maken. Ribera del Duero ontleent zijn huidige status dan ook aan een grote verscheidenheid aan producenten, aan een verfrissende anarchie, een voor Spanje unieke vorm van competitie tussen de bodega´s van de streek.

Keerzijde van de medaille is dat er ook te veel jonge en nieuwe wijngaarden zijn aangeplant, waardoor de productie erg snel is gestegen, met als bijkomend nadeel dat het vaak om lichtere wijnen gaat, van jongere stokken, die eigenlijk nog een aantal jaren nodig hebben om volwassen te worden en om wijnen met diepgang en concentratie voort te brengen.

Aan de basis van de wijnen van Ribera del Duero staat de Tempranillodruif, in deze streek tinta del pais genoemd. Sommige producenten maken wijnen op basis van uitsluitend deze tinta del país. Anderen vinden de wijnen interessanter als er wat druiven van vreemde bodem aan worden toegevoegd. Wettelijk gezien mag daarvoor gebruik worden gemaakt van Cabernet-Sauvignon, Merlot, Malbec en Albillo. De Albillo is een witte druif, bedoeld om de wijnen in jaren waarin ze vrij hard zijn iets zachter en ronder te maken. Veel wijnmakers vinden het gebruik van wit voor deze rode wijn echter zonde en zien daar om die reden dan ook van af.

Het klimaat is warm en droog, hoewel er in de herfst, tot ongenoegen van de wijnbouwers, nog wel eens een flinke bui regen kan vallen. Dat maakt dat de wijnen in de meeste jaren van een hoog niveau zijn, maar dat er zeker kwaliteitsverschillen optreden tussen de jaren onderling. Maar alle wijnen dragen duidelijk het karakter van de streek, gekenmerkt door rijke, rijpe, zwoele en krachtige wijnen, verleidelijk, intens en tegelijk zacht van karakter.