Costers del Sió

Costers del Sió

Het wijnhuis: Costers del Sio

Het begon allemaal met de ambitie van een rusteloze man, Juan de Porcioles, die er altijd van had gedroomd om buiten de stad te wonen, om omringd te zijn door de natuur. Die droom werd werkelijkheid in 1992. De familie Porcioles kocht het landgoed dat vandaag de dag bekend staat als Finca de Flix in Balaguer, een gemeente in Catalonië, zo’n 150 kilometer ten westen van Barcelona.

Met behulp van vrienden en familie plantte Juan in 1998 zijn eerste wijngaard, Vinya Vella. Zijn doel? Het produceren van wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid en van de hoogste kwaliteit. Zo zag Costers del Sio het levenslicht. Tegenwoordig telt het wijnhuis 71 hectare wijngaarden. Juan de Porcioles heeft gekozen voor een mix van lokale en internationale druivenrassen, waaronder tempranillo, garnacha, syrah, merlot, cabernet sauvignon en viognier. Op dit moment wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen en klonen als back-up voor de toekomst.

De wijngaarden van Costers del Sio liggen op een hoogte van 310 meter boven zeeniveau waar ze genieten van mediterrane temperaturen met continentale invloeden.

Het wijngebied: Costers del Segre

Costers del Segre is een versnipperde appellatie langs de rivier Segre in het noordwesten van Catalonië. Het telt een aantal subzones die verspreid liggen in het stroomgebied van de rivier en de omgeving van de stad Lleda. Het valt niet altijd mee om wijn te maken in Costers del Segre. Er heerst een uitgesproken mediterraan klimaat met continentale invloeden. Hoewel het ‘s zomers overdag heel heet kan zijn, koelt het ‘s nachts flink af. Dat maakt het gebied toch geschikt voor wijnbouw.

Er staat in totaal 4000 hectare wijngaarden aangeplant in Costers del Segre. Veel van de druiven die hier worden geteeld, zijn bestemd voor de productie van cava. Toch lijkt het tij te keren en komen er steeds meer witte en rode kwaliteitswijnen uit het gebied. De witte wijnen worden veelal gemaakt van macabeo, parellada en internationale druivenrassen als viognier en riesling. Voor rode wijnen wordt gebruik gemaakt van tempranillo, die lokaal ull de lebre wordt genoemd. Ook garnacha (al dan niet van oude stokken) en de internationale sterspelers cabernet sauvignon en syrah kom je veel tegen.