Bodegas De Muller

Bodegas De Muller

Het wijnhuis: Bodegas De Muller

Bodegas De Muller werd in 1851 opgericht door Don Augusto De Muller y Ruinard de Brimont, een lid van de bekende Champagne-familie De Ruinard uit Reims. Deze zag grote mogelijkheden in Tarragona, nadat alle wijngaarden in zijn geboortestreek waren verwoest door de Phylloxera-epidemie. In de haven van Tarragona bouwde hij een prachtige kelder waar hij zich toelegde op het vervaardigen van versterkte wijnen. Deze wijnen werden deels volgens het van het Sherrygebied bekende solerasysteem gemaakt. Met een begincuvée, waarbij het jaartal altijd op de fles staat aangegeven, wordt jaar na jaar verder gewerkt. Iedere keer wordt er wat afgehaald en bijgedaan. Zo ontstaan heel bijzondere mengwijnen, met een hoge gemiddelde leeftijd. Er zijn verschillende van deze solera’s, tot zelfs een die is begonnen in de 19e eeuw en meerdere die zijn gestart in de eerste helft van de 20e eeuw. Zeer bijzondere en complexe wijnen. Tot op de dag van vandaag is Bodegas De Muller wereldberoemd om deze bijzondere, oude wijnen die het meest doen denken aan oude Oloroso-sherry of oude Malaga. Daarnaast specialiseerde De Muller zich in het maken van Altaar-wijnen, die volgens zeer strikte regels gemaakt dienen te worden (geen chemische toevoegingen en klaren met eiwit). Ook nu nog is De Muller de enige leverancier van het Vaticaan. De droge tafelwijnen waren in het verleden van minder belang. Hierin kwam definitief verandering toen Bodegas De Muller in 1995 overgenomen werd door de rijke zakenfamilie Mantorell. Deze bouwde een supermoderne nieuwe kelder in Mas de Valle, vlakbij de stad Reus, waar zij zelf reeds goede oude wijngaarden bezaten. Hij schafte de allernieuwste materialen aan, evenals nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten. In totaal beschikt Bodegas De Muller nu over 100 ha. eigen wijngaarden in de DO’s Tarragona, Priorato en Terra Alta waarvan een reeks wijnen geproduceerd worden van uitzonderlijke kwaliteit.

Het gebied: Tarragona

De provincie Tarragona vormt de meest zuidelijke punt van de autonome streek Catalonië, bij voorkeur -in de lokale streektaal, het Catalaans- aangeduid als Catalunya. Catalunya beslaat de gehele noordwestelijke punt van Spanje. De autonoom denkende en opererende streek wordt aan de noordkant begrensd door de Pyreneeën en in het oosten door de Middellandse Zee. Het kloppende hart van Catalunya wordt gevormd door de bruisende stad Barcelona. De geschiedenis van de streek, en daarmee ook de geschiedenis van de wijnbouw, gaat terug tot ver voor onze jaartelling. Toen al zetten de handelsvolkeren als de Feniciërs hier voet aan wal en vestigden de Grieken zich als vroege kolonisatoren, aangetrokken door de vruchtbare grond en het milde klimaat. Ze werden gevolgd door de Carthagers en de Romeinen. Met name de Romeinen hebben hier grote invloed gehad, wat nog te merken is aan de vele overgebleven bouwwerken, de (eet)cultuur en niet te vergeten de taal. Het Catalaans is een officiële taal die een directe oorsprong heeft in het Latijn. Tarragona is de meest zuidelijk gelegen provincie van Catalunya. De stad Tarragona, destijds Tarraca geheten, was ooit de Romeinse hoofdstad van het Spaanse deel van het Imperium. Catalunya is niet alleen een van de meest boeiende gebieden van Spanje, de streek was ook nog de geboortegrond en inspiratiebron van grote kunstenaars als Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró en Pablo Picasso.

Het landschap van de provincie en wijnstreek Tarragona is wisselend van karakter. Hogerop, in Terra Alta enPriorato is het ruig, droog en onherbergzaam. Direct aan zee, rondom de stad zelf, is het vrij vlak, glooiend, niet meer dan licht heuvelachtig. Dit deel beschikt over een mediterraan klimaat met duidelijke invloed van de zee. De regio heeft zeer droge, hete zomers, relatief koude winters en vele uren zonneschijn, waardoor het klimaat ideaal is voor stevige, rijke wijnen. Tarragona is vooral beroemd geworden door sterke zoete wijnen, Rancío’s en Solera’s. Droge wijnen zijn pas sinds kort in opkomst. Bodegas De Muller heeft zich daar in toenemende mate in gespecialiseerd.

5 artikel(en)

per pagina

5 artikel(en)

per pagina