De Wetshof

De Wetshof

Het wijnhuis: De Wetshof

De Wetshof is een echt familiebedrijf. Opgericht door een familie die niet alleen tot de eerste bewoners van de Kaap behoorde, maar ook vanaf het moment van aankomst bij de wijnbouw betrokken was. De familie De Wet arriveerde in 1693 en behoorde tot degenen die deelnamen aan de ‘trek’ naar elders in De Kaap. Hun ‘trek’ begon in het midden van de 18e eeuw in de streek Franschhoek, over de Drakenstein Bergen, waarna de familie zich vestigde in het gebied van de Breede River vlakbij Worcester. Vlak na 1800 vestigden de eerste De Wets zich in het gebied Robertson, waarbij ze ook begonnen met de aanleg van wijngaarden.

Johann de Wet, de vader van de huidige eigenaar van het De Wetshof Estate, Danie, legde de basis voor het domein zoals het nu is in 1952. Hij verkocht zijn boerderij op de Agterkliphoogte en kocht van het geld een deel van de oude “Goudmyn”-boerderij, met grote landerijen in het dal van de Breede River. Hij nam de naam van zijn farm mee: die bleef De Wetshof . Oom Johann, zoals hij werd genoemd, hield varkens, teelde fruit en druiven voor wijn.

Voor zoon Danie was het in eerste instantie niet vanzelfsprekend om wijnmaker te worden. In zijn hart wilde hij eigenlijk dierenarts worden. Zijn vader haalde hem over toch in de wijn te gaan, omdat hij daarin de toekomst zag van de farm. Hij overtuigde zijn zoon door hem te beloven dat hij mocht studeren in Geisenheim, in Duitsland, om zijn horizon in Europa te kunnen verbreden. Danie wilde graag bij Professor Helmut Becker studeren, die een grote reputatie genoot.

In 1972, bij zijn terugkomst, werd De Wetshof de eerste privé-kelder in Robertson, los van de plaatselijke coöperatie. Danie zag talloze mogelijkheden en plantte nobele rassen als Sauvignon Blanc, Rhine Riesling en Chardonnay. Dit leidde er toe dat De Wetshof in de loop der jaren de meest befaamde producent van Chardonnay werd van Zuid-Afrika. In de loop van de jaren tachtig en negentig richtte Danie de Wet zich met groot succes op het maken van rode wijnen, met het accent op Pinot Noir.

In de loop der jaren heeft Danie de Wet zich daarnaast ontwikkeld tot iemand die op een goede manier gebruik maakt van de modernste technologie om de kwaliteit van de wijnbouw in zijn wijngaarden –en ook die van anderen- drastisch te verbeteren. De wijngaarden van De Wetshof zijn helemaal in kaart gebracht met behulp van satellietbeelden. Daarmee is Danie de Wet in staat exact het juiste druivenras op de juiste plek in de wijngaard te planten. Door middel van hetzelfde systeem, met een satelliet die rondcirkelt op 25 kilometer hoogte boven de wijngaarden, wordt in de gaten gehouden welke druivenstokken water nodig hebben en hoeveel. De meest geperfectioneerde vorm van irrigatie die maar denkbaar is, waarbij geen druppel water wordt verspild.

De Wetshof is onder leiding van Danie de Wet uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende wijnbedrijven van Zuid-Afrika. Het meet maar liefst 200 hectare, beplant met Chardonnay, Sauvignon Blanc, semilor, Riesling, Cabernet, Merlot en Pinot Noir. Het moge duidelijk zijn: van Pinotage houdt De Wet niet. Zijn zoons zijn inmiddels actief in het bedrijf, Johannes in de marketing, en Peter in de kelder. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Danie is nog net zo actief als altijd, afscheid nemen is er nog niet bij.

Het gebied: Robertson

Robertson ligt vrij ver landinwaarts, op zo’n 150 kilometer van Cape Town in noord-oostelijke richting – in een prachtige vallei. De wijnstreek bevindt zich tussen de Breede Rivier in het zuiden en de spectaculaire Langeberg Mountains in het noorden. Een bijzondere streek, rustig en lieflijk. Heel anders weer dan de streek van de Kaap rond Kaapstad, waar veel meer mensen wonen en waar het dan ook een stuk drukker is. Heerlijk, die verscheidenheid.

Sommige wijnboeren in Zuid-Afrika hebben het zelf nog niet eens in de gaten. Maar de grote verscheidenheid aan wijngebieden is een van de sterke troeven van de wijnbouw van De Kaap. Juist ook omdat er onbekende wijngebieden zijn, die zoveel te bieden hebben. Robertson, is daar een heel goed voorbeeld van. Vrijwel iedereen denkt dat alleen vlak bij de oceaan, in Stellenbosch of Constantia, goede witte wijnen kunnen worden gemaakt. Maar een aantal van de beste witte wijnen van de beste witte wijnen van Zuid-Afrika –zoals die van de beroemde wijnmaker Danie de Wet-  komen uit Robertson. Robertson ligt langs de Breede Rivier –in de zomer soms overigens maar een smalle stroom, en het rivierdal heeft door zijn vorm een uitgesproken trechterfunctie, waardoor een koele luchtstroom van zee over de wijngaarden stroomt. Een continue zuidoostelijke bries vanaf de Indische Oceaan zorgt met name in de nacht voor de noodzakelijke koelte in de wijngaarden. Daarmee wordt het cliché-denken dus onmiddellijk gelogenstraft: Robertson staat uitstekend bekend om zijn witte kwaliteitswijnen, enkele bijzondere rode wijnen en versterkte wijnen.

Bij de Zuid-Afrikaanse toeristen is Robertson zeer in trek door de schilderachtige plekjes aan de Breede Rivier en zijn natuurschoon, met rozenteelt, grazende renpaarden, kaas en wijn. Daarmee trekt de streek jaarlijks veel bezoekers. En deze bezoekers komen niet alleen voor het natuurschoon, maar ook voor een bezoek aan een van de uitstekende wijnbedrijven van de streek, voor het kopen van wijn, maar ook voor een heerlijke braai, een echte Zuid-Afrikaanse barbecue, met een van de heerlijke wijnen van de streek!