Domaines Chermette

Domaines Chermette

Het wijnhuis: Domaines Chermette

De benadering van het Domaines Chermette vertaalt zich al in hun slagzin: ‘Une autre idee du Beaujolais’, een andere opvatting over Beaujolais. Daarmee nemen ze al direct afstand van Beaujolais als lichte en fruitige wijn die binnen het jaar gedronken moet worden. We vinden de eigenaren van het Domaines Chermette, Pierre-Marie en Martine Chermette, in Saint Vérand, tussen Villefranche en Tarare in het zuidwesten van de Beaujolais. Ze zijn van de nieuwe generatie wijnproducenten van de streek, met een goede opleiding, zodat ze weten waar ze mee bezig zijn. Jean-Pierre groeide op het familiedomein op en studeerde œnologie in Dijon. Zijn vrouw Martine volgde een commerciële studie, aan de gerenommeerde école de commerce. Dat leidt tot een logische verdeling van de werkzaamheden: Jean Pierre wijdt zich aan de wijngaarden en de kelder, terwijl Martine verantwoordelijk is voor de verkoop en promotie van de wijnen. Pierre-Marie nam het familiebedrijf, dat dateert uit de 16e eeuw, in 1982 over.

In de kelder doet Pierre-Marie Chermette alles om de druiven te respecteren en in hun waarde te laten. Het karakter van de uiteindelijke wijn moet zo dicht mogelijk bij het karakter van de druiven liggen, zo meent hij. Dat betekent het oogsten van de druiven als ze optimaal gerijpt zijn, bij lage opbrengsten, zodat ze goed kunnen rijpen. En in de kelder door gebruik van natuurlijke gisten van de schillen zelf, en een zeer lichte filtering. Het toevoegen van suiker om het alcoholgehalte te verhogen, chaptalisatie, wordt zoveel mogelijk te vermeden, en is de afgelopen jaren, met het warmere klimaat, naar zijn mening ook helemaal niet meer nodig. Deze werkwijze is voor Pierre-Marie Chermette de enige manier om een Beaujolais te maken die werkelijk staat voor wat de streek aan kwaliteit en karakter te bieden heeft.

Het domein bestaat uit verschillende delen, die elk aparte wijnen opleveren. Een van de kwaliteitsbepalende factoren is de leeftijd van de druivenstokken, gemiddeld meer dan 40 jaar. De bijzondere cuvée Vieilles Vignes wordt zelfs gemaakt van stokken die in leeftijd variëren van 35 tot 75 jaar. Het hart van de wijngaarden bevindt zich nog altijd in Saint-Vérand, met 14 hectare Gamay voor rode Beaujolais en 1 hectare Chardonnay voor witte Beaujolais. In het dorp Bois d’Oingt bevinden zich nog 5 hectare van het oude familiedomein, waar uitsluitend rode Beaujolais wordt gemaakt. Daarnaast besloten Martine en Pierre-Marie in de jaren negentig om wijngaarden aan te kopen in de crus Fleurie en Moulin à Vent. Ze wilden ook graag wijnen maken in deze bijzondere terroirs, waar de ondergrond van verweerd graniet het mooist is van de hele Beaujolais, en die wijnen oplevert met veel kracht en karakter. In 1994 verwierven ze 3 hectare Fleurie (lieu-dit Poncié) en 1 hectare Moulin à Vent (lieu-dit Rochegrès). In 1996 werden nog drie hectare Fleurie aan hun bezit toegevoegd (lieu-dit Les Garants) en in 2002 volgden nog 2 hectare  Moulin à Vent (lieu-dit La Rochelle). Daarnaast zijn er nog 2 hectare zwarte bessen voor de productie van een authentieke crème de cassis artisanale. Een prachtige combinatie, waar bijzondere wijnen worden gemaakt op alle niveaus, zowel ‘gewone’ Beaujolais, als bijzondere crus.

Het gebied: Beaujolais

Beaujolais is zonder twijfel een van de bekendste wijnstreken van Frankrijk. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de bekendheid van de Beaujolais Primeur, een wijn die jarenlang heel populair was en na de derde donderdag van november, als hij wordt vrijgegeven, hard van de schappen vloog. Maar zeker na de atoomproeven die president Chirac ooit liet nemen nam de populariteit van deze wijn flink af. En de laatste jaren zien we dit ook wereldwijd gebeuren, zelfs in Japan, waar hij nog altijd heel populair was.

Dit dwingt de boeren uit de Beaujolais om zich te bezinnen. De conclusie is wel duidelijk: er moet weer gewoon goede en ‘serieuze’ Beaujolais worden gemaakt. Dat moet ook kunnen, want het is een streek is waar gewoon voortreffelijke wijnen kunnen worden gemaakt.

Als wijngebied is de Beaujolais officieel een onderdeel van de Bourgognestreek. In de Beaujolais mag dan ook gewoon Bourgogne worden gemaakt, als de boer daar behoefte aan voelt. Maar in feite staat gewone Bourgogne te ver van de boeren af en maken ze het liefst gewoon Beaujolais, en nog liever een wijn uit een van de bekende crus van de Beaujolais.

Deze streek, die zich bevindt tussen Mâcon in het noorden en Lyon in het zuiden, is het koninkrijk van de Gamay-druif. De Gamay is de bijzondere ‘eigen’ druif van de rode Beaujolais en er een die we elders vrijwel niet tegenkomen, behalve hier en daar in de Loirestreek. Door het karakter van de Beaujolais Primeur wordt de Gamay (te) snel gezien als een druif die alleen maar lichte wijnen oplevert. Maar in combinatie met de bijzondere ondergrond van de streek, die bestaat uit puur graniet –in een verweerde vorm uiteraard- kan de Gamay mooie volle en krachtige wijnen opleveren, die door de natuurlijke zuren ook altijd mooi levendig blijven. Een mooi gerijpte Beaujolais heeft zelfs iets weg van een bijzondere oude Bourgogne.

Afhankelijk van de kwaliteit van de wijnen en de wijngaarden hebben de verschillende wijnen uit de Beaujolais recht op uiteenlopende appellations. De gewone wijnen moeten het doen met de appellation Beaujolais zonder meer. Alle wijnen uit de gehele streek mogen deze appellation op het etiket dragen. De betere wijngaarden, uit exact beschreven gemeenten, hebben recht op de appellation Beaujolais-villages. Deze dorpen vinden we vooral in het noordelijke deel van de streek, waar het terroir het mooiste is. Dit gebied ligt niet toevallig dicht bij de beste wijnstreken van de Maconnais, Pouilly-Fuissé en Saint-Veran.

Binnen de Beaujolais-Villages vinden we dan nog enkele dorpen met het recht op een eigen appellation, de crus van de Beaujolais: Chiroubles, Fleurie, Morgon, Regnié, Moulin-à-Vent, Brouilly, om er een paar belangrijke te noemen. De wijngaarden van deze crus bevinden zich op de mooiste hellingen, waar het gehalte aan verweerd graniet het hoogst is, wat zorgt voor een bijzondere ondergrond, die de warmte goed vasthoudt en die daarmee de druiven een optimale rijpheid geeft. Deze crus zijn de trots van een streek die steeds meer streeft naar perfectie en die wijnen maakt die uniek zijn in hun karakter, elegant, fris en fruitig, met een vaak verrassende kracht en diepgang.

 

1 artikel(en)

per pagina

1 artikel(en)

per pagina