Domaine Ferraton

Domaine Ferraton

Het wijnhuis: Domaine Ferraton

Het Domaine Ferraton is een van de wijngoederen die we vinden het dorpje Tain l’Hermitage, aan de voet van de heuvel. Het domein bezit wijngaarden in de Hermitage, in Crozes-Hermitage en in de streekappellation Côtes du Rhône. Het domein werd in 1946 gesticht door Jean Orens Ferraton. De kelders vinden we in het hart van het dorp Tain, direct achter die van het befaamde domein Sorrel. Domaine Ferraton wordt gerekend tot de topdomeinen van de noordelijke Rhône, al vanaf het moment dat het jarenlang onder leiding stond van Michel Ferraton. Hij wist het domein uit te breiden en bouwde de kelders in Tain l’Hermitage. Tegenwoordig staat de vierde generatie aan het roer in de persoon van Samuel Ferraton, die het van zijn vader overnam in 1994. Samuel besloot samen te werken met zijn goede vriend Michel Chapoutier, van het befaamde handelshuis Chapoutier, eveneens gevestigd in Tain l’Hermitage. Michel Chapoutier is een groot voorvechter van biodynamische wijnbouw, en Domaine Ferraton heeft dan ook veel van de principes van de biodynamische wijnbouw overgenomen. Ondertussen bewaart Samuel Ferraton het evenwicht tussen de traditionele productiemethoden van de streek en nieuwe en moderne methodes van wijnbouw en wijn maken, zonder de balans uit het oog te verliezen. Hij geniet een grote reputatie door zijn subtiele houtgebruik.

Daarnaast wist Ferraton te profiteren van de structuur en de expertise van Chapoutier. Samuel Ferraton nam Damien Brisset aan als wijnmaker wijngaardmanager. Deze werkt nauw samen met Grégory Viennois, het hoofd van het team oenologen van Chapoutier. Maar uiteraard is en blijft het Samuel Ferraton die nauwgezet de stijl van zijn wijnen en het werk in de wijngaard bewaakt, om het type wijnen te maken dat hij graag wil. Op de steile hellingen van Hermitage en Saint-Joseph –waar Ferraton ook wijngaarden bezit- wordt het werk nog met de hand gedaan. Dat levert een hoge kwaliteit druiven op, die resulteren in wijn met een prachtige structuur, maar ook heerlijk fruit, dat een gelukkig huwelijk aangaat met de subtiele houttonen van de eikenhouten vaten. De wijnen worden gebotteld zonder filtering, om ze hun pure karakter te laten behouden.

Het gebied: Hermitage en Crozes-Hermitage

De noordelijke Rhône is een van de meest interessante, een van de spannendste wijngebieden van Frankrijk. Mooie wijnhellingen en kwaliteitsdruiven vormen hier een niet te kloppen combinatie. Helaas zijn de appellations van dit gebied maar klein en de opbrengsten in de wijngaarden laag. Dat maakt de wijnen uit de beroemdste herkomstgebieden van de streek, zoals Hermitage en Côte-Rôtie tot gezochte en dure wijnen. De Hermitage is zonder twijfel een van de meest markante wijngebieden van de streek. De hoge heuvel, direct aan de Rhône, oogt indrukwekkend, je ziet hem al van verre hoog oprijzen uit het landschap. Aan de voet van de berg, op de rechteroever van de rivier de Rhône ligt het dorpje Tain l’Hermitage. Met een totale oppervlakte van 140 hectare produceert de Hermitage niet meer dan zo’n 750.000 flessen per jaar. Van de productie is 85% rood en de rest wit. De Syrah is dan ook dé druif van deze heuvel, omdat het de enige druif is waar de wijnen van mogen worden gemaakt. De witte wijnen hebben Marsanne en Roussanne als basis.

De appellation Crozes-Hermitage vinden we aan de voet van de heuvel, dus meer in de lagere heuvels rond de Hermitage-heuvel. De appellation is een stuk groter dan Hermitage, met in totaal 1300 hectare en een productie van 8 miljoen flessen per jaar. Daarmee is het de grootste afzonderlijke appellation van de Noordelijke Rhône. De ondergrond in Crozes-Hermitage is rijker en vruchtbaarder dan die in de Hermitage, zodat de wijnen fruitiger en soepeler zijn dan van hun grote buur, en dus ook geschikter om jong te drinken. Net als in Hermitage is de productie 85% rood en de rest wit. Ook de druivenrassen zijn dezelfde, dus uitsluitend Syrah voor rood en wit op basis van marsanne en roussanne.

Buiten deze appellations vinden we ook nog wijngaarden, die dan de appellation Côtes du Rhône krijgen, de algemene streekappellation, die ook geldt voor het zuiden van de streek. Deze liggen op de rijkere wijngronden, waar wat hogere opbrengsten kunnen worden behaald. Bovendien mogen hier ook andere druiven worden gebruikt, zoals Grenache Gris en Blanc en Clairette voor wit en Grenache Noir voor de rode wijnen. Maar de appellation Côtes du Rhône kan voor ambitieuze producenten ook dienen om wijnen die niet voldoen aan de hoge eisen van de beroemdere appellations te declasseren, om de kwaliteit van deze wijnen op topniveau te houden.

3 artikel(en)

per pagina

3 artikel(en)

per pagina