Domaine Gilbert Picq & Fils

Domaine Gilbert Picq & Fils

Het wijnhuis: Gilbert Picq

De kelders van Picq bevinden zich in het dorpje Chichée, aan de linkeroever van de rivier de Serein, 3 km ten zuiden van het stadje Chablis. Het Domaine Gilbert Picq bezit in totaal 13 hectaren wijngaard, waarvan 2 hectare Premier Cru en 1 hectare met oude stokken van rond de 50 jaar oud. De Chardonnay-druiven worden pas laat (begin oktober) en uitsluitend met de hand geoogst. Alleen zo kan een grote wijn worden verkregen, met fruit en delicate aroma's. Sinds enige jaren wordt het bedrijf met visie geleid door de jonge Didier Picq. Positieve recensies in de Gault Millau, de Guide Hachette en de Wine Spectator leverden hem de erkenning op voor zijn streven naar kwaliteit. Door lage opbrengsten en zo laat mogelijk oogsten weet Picq de wijnen een meer dan gemiddelde concentratie en kracht te geven.

Het gebied: Chablis

Chablis, het meest noordelijke deel van de Bourgogne, staat bekend om zijn karaktervolle, zuivere wijnen. Ze ontlenen hun karakter aan een kalkhoudende ondergrond –kalksteen van oesterfossielen uit de Jura-tijd– en het gebruik van de tegenwoordig wereldwijd immens populaire Chardonnay-druiven. De Chardonnay moet in deze noordelijke contreien opboksen tegen de elementen. De kou eist vaak in het voorjaar al zijn tol. Vele oogsten zijn flink gedecimeerd door ernstige nachtvorst. De boeren hebben allerlei maatregelen genomen, van kacheltjes in de wijngaarden tot windmolens, om de koude lucht te verplaatsen, maar als het echt gaat vriezen op het moment dat de knoppen al zijn uitgelopen, helpt het allemaal niets.

De lange zomerse rijping van de druiven door het relatief koele klimaat geeft de wijnen een intens en krachtig aroma, met in de geur tonen van witte bloesems en van citrusfruit. De smaak is levendig en fris –de Fransen zelf spreken van ‘nerveus’, met aan het einde een opwekkend bitter. Het is een bekende stelling dat druiven de mooiste wijnen opleveren als ze worden verbouwd op een plaats waar dat nog maar nét mogelijk is. Chablis, met zijn marginale klimaat, levert met zijn wijnen het overtuigende bewijs voor de waarheid van deze stelling.

4 artikel(en)

per pagina

4 artikel(en)

per pagina