Domaine Pouderoux

Domaine Pouderoux

Het wijnhuis: Domaine Pouderoux

Het wijnhuis Pouderoux vinden we in het hart van de appellation, in het dorpje Maury zelf. Het werd gesticht in 1826. De grootvader van de huidige eigenaar, Paul Pouderoux, was een van de pioniers van de wijnstreek Maury. Het domein is op dit moment in goede handen bij zijn kleinzoon Robert. Hij doet zijn werk in de wijngaard op zeer zorgvuldige wijze en begint al gedurende de maand augustus met de voorbereidingen van de oogst en het proeven van de druiven in de wijngaard. In de wijngaard is gekozen voor uitsluitend Grenache Noir, de enige druif die door Domaine Pouderoux geschikt wordt geacht voor het maken van kwalitatief goede Maury. De Grenache heeft een lage opbrengst, en levert wijnen op die zeer karaktervol en krachtig zijn. Dat is mede dankzij het feit dat men beschikt over oude stokken, tot wel 50 jaar oud, en minimaal dertig jaar. Voor Grenache erg belangrijk, omdat juist bij deze druif bekend is dat alleen oude stokken wijnen met echte concentratie opleveren. De druiven worden bij binnenkomst streng met de hand geselecteerd op een speciale selectietafel.

Er worden een paar verschillende, allemaal bijzondere wijnen gemaakt, waarbij de opvoeding op twee manieren kan plaatsvinden. Traditioneel is de ‘oxidatieve’ methode, waarbij de wijn aan de lucht wordt blootgesteld, waardoor het fruit verdwijnt en de wijn een gerijpt en kruidig karakter krijgt. Tegenwoordig wint echter de ‘reductieve’ opvoeding terrein, waarbij er naar wordt gestreefd de wijn van de lucht af te schermen en het fruit in de wijn te behouden. Volgens deze methode worden de ‘Vendange’, de ‘Vendange Mise Tardive’ en de ‘Hors d’Age’ gemaakt. De ‘Grande Reserve’ wordt gemaakt op de klassieke, oxidatieve manier, door middel van rijping buiten in de zon, die een eigenzinnige en karaktervolle zoete wijn oplevert. Daarnaast maakt het domein ook een Muscat de Rivesaltes, een zoete wijn, ook Vin Doux Naturel, op basis van Muskaat-druiven. Deze wordt direct in december na de oogst op fles gebracht, om alle fruit te bewaren. Tevens wordt op het bedrijf rode wijn geproduceerd met de appellation Côtes du Roussillon.

Het gebied: Maury

Een van de historische Franse wijnen is een bijzondere zoete wijn, de Vin Doux Naturel. Vin Doux Naturel is een wijn die wordt verkregen door tijdens de gisting van de wijn alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van de alcohol leggen de aanwezige gistcellen acuut het loodje. De gisting stopt direct, op een moment dat er nog suiker, afkomstig uit de druiven, over is in de wijn. Op deze manier wordt dus een zoete wijn gekregen, die natuurlijk suiker bevat, dat dus niet is toegevoegd. Daaraan ontleent de wijn ook zijn naam, Vin Doux Naturel. Dezelfde methode van wijn maken wordt gebruikt voor wijnen uit de portstreek.

Voor deze bijzondere zoete wijnen heeft Frankrijk een aantal appellations in het leven geroepen, waarin de streek is afgebakend, de manier van wijn maken en de gebruikte druiven. Een paar van de bekendste van deze wijnen worden gemaakt op basis van Muscaat-druiven: Muscat de Beaumes de Venise, Muscat de Frontignan, Muscat de Saint-Jean-de-Minervois en Muscat de Rivesaltes, om een paar belangrijke te noemen. Daarnaast zijn er Vins Doux Naturels op basis van blauwe druiven, met name Grenache. Bekende voorbeelden hiervan zijn Banyuls, Rivesaltes en Maury. Niet toevallig liggen deze wijnstreken allemaal in de Roussillon, de streek aan de voet van de oostelijke Pyreneeën. Maury is een klein wijngebied voor deze Vins Doux Naturel. Het beslaat vier gemeenten, die tevens recht hebben op het maken van droge wijnen, Côtes du Roussillon: Maury, Tautavel, Saint-Paul-de-Fenouillet en Rasiguères. Voor rode Maury worden de druiven Grenache Noir, Grenache Blanc en Grenache Gris, alsmede Macabeu gebruikt, alsmede Carignan en Syrah. De rode wijnen hebben in hun stijl daadwerkelijk veel weg van port, met wijnen die zelfs enigszins dezelfde stijl hebben.

Zo zien we de Late Bottled Vintage Port terug als ‘Vendange Mise Tardive’, een wijn met jaartal die enige jaren op vat heeft geleden. Tawny Port heeft zijn equivalent in de Maury ‘Hors d’Age’. Toch zijn er ook verschillen. Het alcoholgehalte ligt lager, meestal zo tussen de 15 en 16%. Daarnaast is het zoetgehalte wat lager, zodat de wijnen een iets drogere, wat steviger indruk maken.

Bijzondere wijnen, een bijzondere aanvulling wat we al kennen uit Frankrijk aan droge en ‘gewone’ wijnen.

3 artikel(en)

per pagina

3 artikel(en)

per pagina