Domaine Salvard

Domaine Salvard

Het wijnhuis: Domaine Salvard

Het Domaine du Salvard is al meer dan honderd jaar een trots familiebezit –maar liefst vanaf 1898. De huidige eigenaren, de broers Emmanuel en Thierry, zijn de vijfde generatie van de familie Delaille aan het roer van dit mooie wijnbedrijf, waarin hun vader Gilbert overigens nog altijd de helpende hand biedt. In de ruim 110 jaar van zijn bestaan is het domein gegroeid van 10 tot 42 hectare, een omvang die een gezonde bedrijfsvoering mogelijk maakt. Het is te vinden in Fougères sur Bièvre, op twintig kilometer ten zuiden van Blois. De wijngaarden liggen op een perfecte locatie, namelijk op de hoogste hellingen in de streek, waar de grond arm is en de afwatering optimaal. Voor de witte wijnen is het domein beplant met voornamelijk Sauvignon Blanc, een druif die zich perfect thuis voelt op het mengsel van zand, klei en kalksteen in de wijngaarden van het familiebedrijf. Daarnaast is er nog een kleine hoeveelheid Chardonnay voorhanden, voor het afronden van de witte wijnen. Voor rood is gekozen voor Gamay, Pinot Noir en Cot.

Wijnmaker Emmanuel Delaille liep stage bij Henri Bourgeois te Chavignol in de Sancerre. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het wijn maken, met het accent op de Sauvignon Blanc, de belangrijkste druif in zowel Sancerre als in Cheverny. Vervolgens bouwde hij zijn kennis van het wijn maken uit en ontwikkelde hij zijn eigen kenmerkende stijl. De wijnen moeten daarbij mooi fris zijn, maar tegelijk ook een goede kracht en diepgang hebben. Na de overname van het bedrijf hadden de broers de ambitie om tot de top van hun streek en zelfs van Touraine door te stoten. De kelder werd vernieuwd en voorzien van de modernste tanks met perfecte temperatuurcontrole, essentieel om het fruit in de wijnen te bewaren. De opbrengsten liggen zeer laag: niet meer dan 45 hl per hectare. Het witte fruit ondergaat een inweking op de schillen, ook na de persing, om de wijn veel aromatische kracht te geven. De wijnen gisten niet op zeer lage temperaturen, maar zo rond de 18-20ºC, wat ook zorgt voor een mooie kracht in de wijnen. Geen van de wijnen komen in contact met eikenhout. Dat zorgt voor heerlijk zuivere wijnen, die een perfecte weerspiegeling van het bijzondere terroir van dit deel van de Loire streek.

Het gebied: Cheverny

Rond de stad Tours liggen de beroemde Loire-appellations op korte afstand van elkaar. De regio rond de stad Tours wordt ‘Touraine’ genoemd. Er zijn wijnen uit deze streek die onder deze algemene appellation op de markt komen. Daarnaast zijn er een aantal gebieden binnen de Touraine met een eigen appellation. Zo is er Vouvray, een van de bekendste en beroemdste, dat vrijwel direct tegen de oostkant van de stad Tours aan ligt. Aan de overkant van de Loire vinden we het iets minder bekende Montlouis, of Montlouis-sur-Loire, zoals deze wijnstreek officieel heet. Montlouis ligt op een ‘punt’, tussen de rivieren Loire en Cher, die even verderop samenkomen.

Ten westen van Tours vinden we een paar beroemde appellations voor rode wijnen op basis van Cabernet Franc: Chinon, Bourgueil en St.-Nicolas de Bourgueil. Dit zijn de meest westelijke appellations van de Touraine. De meest oostelijke appellations zijn de ‘tweeling-appellations’ Cheverny en Cour-Cheverny. Cheverny is een vrij klein wijngebied binnen de Touraine, ten zuiden en ten zuidoosten van de stad Blois, aan de overkant van de Loire, dus op de zuidelijke oever –door de Fransen de ‘linker oever’ genoemd. In totaal vormen 24 gemeenten het wijngebied Cheverny. De streek ligt daarmee tussen twee rivieren, de Loire en de Sologne, en gedeeltelijk ook op de zuidelijke oever van de Sologne. Hij loopt in oostelijke richting door tot de plek waar de wijnstreken van de Orléanais beginnen. De wijngaarden bevinden zich daar ten noorden van het beroemde kasteel van Chambord.

Cheverny verkreeg de nu vrijwel niet meer bestaande ‘lagere’ appellation V.D.Q.S. in 1973; de promotie tot appellation contrôlée vond plaats in 1993. De totale productie bedraagt nog geen drie miljoen flessen per jaar, gelijkelijk verdeeld over rood en wit. Voor wit zijn de voornaamste druiven sauvignon (60-80%), Chardonnay en Menu Pineau. Rood wordt voornamelijk gemaakt op basis van Gamay en Pinot Noir. Maar ook het gebruik van Cabernet Franc (hier cot genoemd) is toegestaan. De tweeling-appellation Cour-Cheverny (11 gemeenten) heeft het alleenrecht op een andere, eigen streekdruif, de romorantin, hier voor het eerst aangeplant in 1519 door koning François I.

Deze druivenaanplant is typisch voor dit meer oostelijke deel van het Loiredal. Omdat dit verder van de Atlantische oceaan ligt, zijn de temperaturen hier wat lager, zodat druiven als sauvignon blanc, gamay en Pinot Noir hier beter rijpen dan de laatrijpende Chenin Blanc en Cabernet Franc, die meer naar het westen staan aangeplant. Daarmee is ook aangegeven wat de stijl is van de wijnen van Cheverny: geparfumeerd, fris, levendig en lichtvoetig. Heerlijke wijnen dus, die ideaal zijn als begeleider van de maaltijd.

 

1 artikel(en)

per pagina

1 artikel(en)

per pagina