Domaines Devillard

Domaines Devillard

Het wijnhuis: Domaines Devillard

De geschiedenis van de Domaines Devillard is nauw verbonden met die van het handelshuis Rodet. Eigenaar Bertrand Devillard –zelf afkomstig uit een familie van artsen- kwam in de wijn terecht door zijn huwelijk met dochter van de Markies van Jouennes d'Herville. Deze was eigenaar van het Château de Chamirey en van het handelshuis Maison Antonin Rodet. Bertrand Devillard heeft even getwijfeld, maar toch besloten zich bij zijn schoonvader te voegen en zijn leven aan de wijn te wijden. Een beslissing waar hij geen spijt van had. Hij trad aan in de leiding van Maison Rodet in 1978 en wist zijn schoonvader er van te overtuigen dat het nodig was het wijngaardbezit uit te breiden, om een betere controle te krijgen over de aangeleverde druiven. Een politiek die later door veel handelshuizen is gevolgd. Het bezit van wijngaarden is in de Bourgogne een van de belangrijkste garanties voor kwaliteit.

Devillard breidde het familiebezit, Château de Chamirey in de Côte Chalonnaise uit van 13 hectare aan het eind van de jaren zestig tot 37 hectare nu. Tevens werd het prachtige Domaine des Perdrix, verworven, met12 hectare wijngaarden in Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée en Echezeaux. De aankoop van het Château de Mercey (55 ha in Mercurey en Côte de Beaune) wordt afgerond in de jaren negentig. Wel is het ook het moment dat Devillard afstand moet doen van de meeste aandelen in het handelshuis Rodet, om de verdeling van de erfenis binnen de familie te kunnen bekostigen. In 2003 is voor hem het moment gekomen om ook afscheid te nemen van de leiding van Rodet. Dat is ook het moment waarop het wijnhuis ‘Domaines Devillard’ wordt opgericht. Voorheen werden de wijnen van deze eigen familiewijngaarden verkocht via het eigen handelshuis Rodet, maar nu is het logisch geworden ze los te koppelen. Devillard ziet grotere mogelijkheden voor deze wijnen op de mondiale markt. ‘Vanaf de jaargang 2007 hebben we de distributie van het Château de Chamirey, het Domaine des Perdrix, en het Domaine de la Ferté in Givry volledig in eigen hand genomen. Deze eigen domeinwijnen vinden hun weg op de markt heel gemakkelijk, omdat je als domein het kwaliteitsimago sterker kunt uitdragen dan als handelshuis. We profileren ons binnen elke appellation op het hoogste niveau, en de klanten begrijpen dat. De export neemt 60% van de productie voor zijn rekening. In Frankrijk staan de wijnen van het Domaines Devaillard bij het merendeel van de sterrenrestaurants op de wijnkaart.” Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote kwaliteit van de wijnen van de verschillende domeinen. Met dank aan de vooruitziende blik van Bernard Devillard.

Het gebied: Bourgogne

De Bourgogne is een van de bekendste, en tegelijk ook een van de meest complexe wijnstreken van Frankrijk. Niet onbegrijpelijk, want de Bourgogne is een enorm uitgestrekte streek, met wijngaarden in het noorden, in Chablis, bij Auxerre, dan een groot stuk rondom het stadje Beaune, ten zuiden van Dijon, tot nog verder naar het zuiden, in de Côte Chalonnaise, bij Châlon, en vervolgens in de Mâconnais. Tenslotte hoort ook nog de Beaujolais, waarvan de wijngaarden zich bijna uitstrekken tot de stad Lyon formeel nog bij de Bourgogne. Elk deel heeft zijn eigen naam en wijnen met een eigen karakter. Wat de streken bindt is het gebruik van dezelfde druivenrassen: Pinot-Noir en Gamay (Beaujolais) voor rood, en Chardonnay,–naast nog een klein beetje Aligoté- voor wit. Chablis, het meest noordelijke gedeelte, maakt witte wijnen met een uitgesproken frisheid en mineraligheid, uitsluitend op basis van de Chardonnay.

De Côte d’Or is het hart van de streek, en het deel van de Bourgogne waar de ‘grootste’ wijnen worden gemaakt –en uiteraard ook de duurste. Het bestaat uit twee delen. Het noordelijke stok, rond en ten noorden van het stadje Nuits-Saint-Georges, de Côte de Nuits. Hier worden de prachtigste rode wijnen van de streek gemaakt, in beroemde wijngemeenten als Vosne-Romanée, Morey-Saint-Denis en Gevrey-Chambertin –om er een paar te noemen. Het gedeelte rondom en ten zuiden van Beaune, de Côte de Beaune, levert prachtige rode én witte wijnen op met een uitgesproken elegantie en finesse. De witte wijnen van deze streek worden gerekend tot de absolute wereldtop. Gaan me verder naar het zuiden, dan volgt ten zuiden van Châlon volgt dan de Côte Chalonnaise, met wijndorpjes als Mercurey, Givry, Rully en Montagny. Hier komen mooie stevige wijnen vandaan, wijnen met een meer dan voortreffelijke verhouding tussen prijs en plezier. Iets verder naar het zuiden, ten westen van de stad Mâcon, komen we in de Mâconnais. Deze is vooral bekend om zijn witte wijnen, met als beroemdste de Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Deze wijnen en witte Mâcon en Mâcon-Villages worden gemaakt op basis van de Chardonnay. Rode Mâcon wordt gemaakt van Gamay-druiven. Gamay is ook de druif van de Beaujolais, het laatste stukje ‘Bourgogne’ in het zuiden, maar dan wel van een heel andere orde.