Bodegas Esmeralda

Bodegas Esmeralda

Het gebied: Mendoza, Perdriel, Lujan de Cuyo

Argentinië heeft zich de afgelopen decennia weten te ontwikkelen tot een wijnland van grote betekenis. Dat volgde op de ontdekking dat wijn niet uitsluitend hoefde te dienen om de nationale dorst te lessen. Argentinië is een van de landen met de hoogste wijnconsumptie per inwoner ter wereld. Argentijnse wijn heeft nu ook de wereld stormenderhand veroverd. Dat is voor een deel te danken aan buitenlandse investeerders en oenologen, die veel toekomst zagen in de Argentijnse wijnbouw. Ze hielpen de Argentijnen om hun wijnen te veranderen van kruidige wijnen met weinig fruit in sappige, toegankelijke en smaakvolle wijnen, waarin het fruit een hoofdrol speelt. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer lokale producenten die goed aan de weg timmeren, en die zorgen dat Argentijnse wijnen over de hele wereld worden verkocht en gewaardeerd.

Alle ingrediënten voor succes zijn hier aanwezig: een uitgebreide aanplant van druiven, de wil om verder te komen en bovenal een ligging van de wijngaarden op zeer gunstige plekken, waar het maken van echte topwijnen mogelijk is. De beste wijngebieden liggen tegen het Andesgebergte aan, op een grote hoogte. De streek rond Mendoza, de stad in het westen van het land, niet ver van de Chileense grens, ontwikkelde zich daarom tot verreweg het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Hier is voldoende smeltwater uit de Andes voorhanden voor irrigatie van de druiven. Want met een neerslag van niet meer dan zo’n 250 millimeter op jaarbasis kunnen de druiven niet gedijen zonder bevloeiing. Bovendien profiteert Mendoza van een hoge ligging, zodat de wijnen, ondanks het hete woestijnklimaat, toch voldoende natuurlijke frisheid behouden, vooral door de nachtelijke afkoeling. De nachtelijke koelte geeft de druiven een bijzondere intensiteit in het fruit en betere zuren. Algemeen bekend is tegenwoordig dat het dagelijkse temperatuurverschil, dat hier op grote hoogte relatief groot is, daar een zeer voorname rol in speelt.

Pioniers zochten in de loop der jaren in de directe omgeving van Mendoza naar nog hogere wijngaarden. In eerste instantie van boven de duizend meter, later ook op een hoogte van 1200 meter zelfs nog hoger in de bergen. Dit geeft de wijnproducenten de mogelijkheid wijnen te maken met veel kracht en intensiteit, die Argentinië een perfecte uitgangspositie geven voor de export van zijn wijnen, de rode uiteraard voorop –gegeven het warme karakter van het klimaat. Het arme karakter van de bodem maakt dit deel van de wijnstreek bij uitstek geschikt voor het maken van krachtige en intense rode wijnen, waar dit gebied dan ook beroemd om is.

De aanplant van druiven is hier zeer Europees van inslag. Vooral Frans, met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en zelfs Syrah. Malbec is hier al zo lang aangeplant en in zulke grote hoeveelheden, dat hij een beetje als een echte Argentijnse, inheemse druif wordt beschouwd, in elk geval de meest Argentijnse onder de Franse druiven. Hij levert wijnen op met veel fruit en kracht, rijper en zachter dan van zijn Franse evenknie. Malbec mag daarom wel de koning van de Argentijnse druiven worden genoemd, vooral ook omdat hij door zijn bijzondere, laatrijpende karakter, ook het meeste profijt heeft van het warme klimaat in dit deel van Argentinië.

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina