Azienda Agricola Falesco

Azienda Agricola Falesco

Het wijnhuis: Falesco

Falesco is een betrekkelijk jong wijnhuis. Het werd opgericht in 1979. Het wijnbedrijf stelde zich ten doel de autochtone, eigen druivenrassen van de streek weer aan te planten en in ere te herstellen. Het ging om oude rassen, die al in de Romeinse tijd voor de wijnbouw werden gebruikt. Een van de rassen die opnieuw werden aangeplant was de Roscetto, een druif die in antieke tijden bekend stond om zijn goede wijnen. Deze druif werd gevonden op een fraaie helling bij het Lago di Bolsena, de Poggio dei Gelsi. Deze wijngaard werd helemaal opnieuw beplant met dit soort antieke druivenrassen. Tien jaar na de aanplant, in 1989, kwam de wijngaard met een product dat klaar was om apart gebotteld te worden onder de eigen naam, Poggio dei Gelsi. In korte tijd heeft deze bijzondere witte wijn een grote naam verworven. Daarnaast wordt een aparte wijn gemaakt op basis van de lokale grecchetto-druif.

Voor de rode wijnen wordt wel gemaakt van rassen van buiten de streek. Zo wordt door het bedrijf een uitstekende Merlot voortgebracht, die gebruikt wordt voor de beste wijn van dit domein, de Montiano. Kortgeleden werd een groot stuk wijngaard verworven in het dorp Montecchio, in het wijngebied Orvieto. Hierin staan blauwe druiven aangeplant: Cabernet-Sauvignon, Merlot en Sangiovese. Deze worden gebruikt voor de Vitiano en de Merlot dell’Umbria.

Bij de aanplant van de druiven wordt bijzonder gelet op de kwaliteit van de wijngaard. Uitsluitend de beste grond wordt uitgekozen. De dichtheid van de aanplant van de stokken is hoog, omdat dit een garantie is voor een goede kwaliteit van de wijnen. Als er teveel aan de stokken hangt, wordt in de loop van de zomer een groene oogst uitgevoerd, waarbij een deel van de druiven wordt weggeknipt en op de grond wordt gegooid. Dit in combinatie met de modernste wijn maak technieken in een moderne, recentelijk opgebouwde wijnkelder, levert wijnen op van een hoge kwaliteit, zowel bij rood als bij wit.

Het gebied: Umbrië en Latium

Grote schilders uit de vijftiende eeuw zoals Perugino en Pinturcchio schilderden het ware landschap van Umbrië. Helder en groen, met een horizon vol heuvels op verschillende hoogten. Steden werden gebouwd tegen de schuine berghellingen, met pleinen die veel weg hebben van een balkon dat uitkijkt over het mooie landschap. Waar het mogelijk was, werd grond ontgonnen voor landbouw, zowel op de hellingen van de schilderachtige heuvels als langs de oevers van de rivieren. Bijna elk dal heeft zijn eigen dorp of stadje. De streek ligt bezaaid met historische dorpen met een grote culturele waarde, zoals Foligno, Todi, Gubbio, Spoleto en Orvieto.

Orvieto heeft Umbrië in de Middeleeuwen op de wijnkaart van Italië gezet. De boeren in Orvieto maakten een zoete, goudgele wijn die de pauzen in Rome zeer waardeerden. Maar in de loop der tijd is de wijnbouw in deze streek achteruit gegaan en in de schaduw komen te staan van die van zijn machtige noorderbuur, Toscane. Door de modernisatie van het wijnmaken en de nieuwe technieken die men hiervoor gebruikt, klimt Umbrië inmiddels weer uit het dal.
Orvieto bevindt zich in het zuidwesten van Umbrië, direct tegen de provincie Latium aan. Latium, Lazio in het Italiaans, is de provincie rond de hoofdstad Rome, de bakermat van het oude Romeinse rijk. Latium herbergt niet bijzonder veel bekende wijngebieden. Het meest bekend zijn Frascati, Colli Albani en Est! Est!! Est!!!. De streek Est! Est!! Est!!! is in feite de voortzetting van het Orvietogebied, dat zich in Umbrië bevindt, in de provincie Latium. De wijngaarden bevinden rond een van de oude, vulkanische meren van de streek, het Lago di Bolsena. Alleen al aan de vorm is goed te zien dat dit meer zich bevindt in de krater van een uitgedoofde vulkaan. Tegenwoordig komen uit deze streek smakelijke, droge witte wijnen, die vooral in de streek zelf en in de hoofdstad Rome een grote populariteit hebben.