Fausto Maculan

Fausto Maculan

Het wijnhuis: Maculan

Maculan wijst Breganze al jaren de weg naar kwaliteitswijnen. Andere wijnmakers hebben zich op deze manier kunnen optrekken aan het niveau van de wijnen van Maculan. Witte wijnen met de DOC moeten volgens de wet droog zijn, en Maculan heeft vooral faam gemaakt met krachtige zoete wijnen. Door hun zoete karakter voldoen ze dus automatisch niet aan de regels voor de Denominazione di Origine Controllata. Geen nood, dan wordt het een IGT, Indica­zione Geografico Tipica. Deze nieuwe benaming voor wat vroeger ‘tafelwijn’ (vino da tavola) was moet aan een wijn die niet aan de DOC-regels voldoet, toch de garan­tie kop­pelen van een beschermde herkomst­benaming. Bij Maculan is dat eigenlijk niet eens nodig. De kwaliteit van de wijnen is bijna spreekwoordelijk.

De zoete wijnen van Maculan worden deels gemaakt op basis van gedroogde druiven, deels op basis van edele rotting. Het drogen van de druiven vindt bij Maculan plaats onder natuurlijke omstandig­heden, op een droge zolder. De druiven hangen aan grote lange strengen, waarbij alleen wordt gezorgd voor luchtverplaatsing, om de vochtige lucht bij de druiven weg te krijgen. Dit proces neemt enige maanden in beslag. Na de gisting, in januari, worden de wijnen gedurende een jaar opgevoed op eikenhouten vaten van 225 liter. Het resultaat is fraai; sommige liefhebbers noemen de topwijn van Maculan de Yquem van Italië. Veel eer voor deze wijn, maar wel degelijk een goede indicatie voor de status die hij heeft bereikt. Maar omdat gedroogde druiven worden gebruikt, en geen druiven met edele rotting zijn de wijnen van Maculan zeker geen kopie van of vari­ant op d'Yquem. Het maakt de stijl van de wijnen van Maculan daarom wat lichter en dus ook frisser –eigenlijk wel zo aangenaam.

Het gebied: Breganze

Op de een of andere manier zijn de wijnen van het noordoosten van Italië minder bekend –bij ons althans- dan die uit andere delen van dit immense land met zijn prachtige wijnen. Dat is absoluut niet terecht. Zeker op het gebied van witte wijnen heeft dit gedeelte van Italië enorm veel te bieden. De mooie heuvels hier, uitlopers van de Alpen, vormen de perfecte ondergrond voor zowel de druiven uit de streek als de bekende, geïmporteerde Franse rassen. In het oosten van de provincie Veneto, direct ten noorden van het schilderachtige plaatsje Vicenza vinden we het kleine wijngebied Breganze, thuisbasis van het wijnbedrijf Maculan. Breganze staat bekend om zijn krachtig smakende, aromatische wijnen, gerijpt in de intense zon op de fraaie zuidhellingen. Binnen de Denominazione Breganze worden zowel rode als droge witte wijnen gemaakt. De beschutting van de bergen en de nabijheid van de Middellandse Zee, met zijn temperende effect op de temperaturen, vormen een ideale combinatie voor een geleidelijke rijping van de druiven, zowel rood als wit.

Van de eigen drui­ven van Breganze is de plaat­selijke Vespaiolo de bekendste. Voor de witte wijn wordt behalve van Vespaiolo gebruik gemaakt van Tocai, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling Italico en Sauvignon. Rood wordt gemaakt van Merlot, Marzemino, Gropello Gentile, Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Pinot nero (Italiaans voor Pinot Noir) en Freisa. De rode wijnen uit deze streek staan bekend om hun elegantie, in combinatie met perfect rijp fruit en frisse zuren. Breganze is een betrekkelijk klein wijngebied, dat veel van zijn faam te danken heeft aan zijn beste producent: Maculan.

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina