Weingut Karl Erbes

Weingut Karl Erbes

Het wijnhuis: Weingut Karl Erbes

Het wijngoed van de familie Erbes is in 1967 opgericht door Karl, de vader van de huidige eigenaar, Stefan Erbes, die zijn vader al bijstond vanaf 1984. Hij is er trots op dat het domein uitsluitend met riesling werkt, en het wordt dan ook aangekondigd als een ‘Riesling-Weingut’. Het wijngoed bevindt zich in een van de beste wijngemeenten van de Moezel, Ürzig, waar zich een paar van de mooiste wijngaarden van de streek bevinden. Het bedrijf heeft niet meer dan 5 hectare wijngaarden, waarvan een deel op absolute tophellingen, zoals Erdener Treppchen en Ürziger Würzgarten. Van de eerstgenoemde wijngaard weten we dat deze zeer oud is: hij werd al door de Romeinen gebruikt voor wijnbouw, en de tweede staat bekend om z’n rode leisteen en zandsteen in de bodem, die delicate wijnen van hoge kwaliteit voortbrengen.
Het werk in de wijngaard is hier buitengewoon arbeidsintensief, zodat het voor een familiebedrijf moeilijk is veel groter te zijn, als de familie de stokken zelf wil verzorgen en absolute topkwaliteit wil leveren. Alle wijngaarden liggen op steile hellingen met een ondergrond van leisteen, waar machinale bewerking in feite onmogelijk is. De oudste stokken zijn tussen de 70 en 80 jaar oud en alle stokken staan aangeplant zonder Amerikaanse onderstokken. Alle druiven worden met de hand geoogst en streng geselecteerd. De opbrengsten zijn laag, om wijnen te maken met veel karakter en diepgang. Het zijn wijnen die een perfecte expressie zijn van de bijzondere druif en het unieke terroir.

Alle wijnen rijpen op een klassieke manier, op grote foeders van eikenhout, omdat de Riesling op die manier mooi wordt afgerond, zonder dat het een merkbare houtsmaak oplevert. De wijnen van het domein zijn zeer populair en de meeste flessen worden geëxporteerd, voornamelijk naar de V.S. en Japan. 

Hoewel klein, is het wijnhuis erg gericht op wijnliefhebbers die de streek verkennen.

 In een knus proeflokaal voor maximaal 25 personen biedt het de gelegenheid om de wijnen te proeven en sinds kort kunnen gasten verblijven in het Riesling-Weingut Karl Erbes-gastenhuis in Ürzig. De kleinschaligheid van het familiebedrijf staat hiermee garant voor een persoonlijke kennismaking met kwalitatief hoogstaande wijnen.

Het gebied: Mosel-Saar-Ruwer

De Mosel-Saar-Ruwer is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Het is niet alleen landschappelijk mooi, maar ook een gebied waar prachtige wijnen vandaan komen. De wijnen van de Moezel ontlenen hun bijzondere status vooral aan de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet, heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat, zorgt er voor dat de rieslingdruif lang moet rijpen voor hij geplukt kan worden. Dat is essentieel voor de hoge kwaliteit van de wijnen. Het koele karakter van het weer zorgt er voor dat de riesling mooie zuren opbouwt en een uitgesproken aromatisch karakter krijgt. Vooral de late najaarsnachten, met veel afkoeling, zijn belangrijk voor de kwaliteit van de druiven. Door het lange groeiseizoen en de lage temperaturen zijn de wijnen zeer intens van smaak en hebben altijd een goede zuurgraad. Het koele gebied, waar veel riesling staat aangeplant, is van nature befaamd om zijn elegante wijnen, die veel verfijning hebben en die bovenal niet te zwaar zijn. Kenners zijn het er dan ook over eens dat in deze streek Rieslings worden geproduceerd die tot de beste ter wereld behoren.

Maar dat is nog lang niet alles. Want dan zijn er nog de unieke ligging en de prachtige bodem van de beste wijngaarden van de streek. De ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en zijn zijrivieren, de Saar en de Ruwer, op de befaamde ‘Steillagen’, is voltrekt uniek. Wijnboeren weten in het vroege voorjaar feilloos de beste hellingen aan te wijzen. Waar de sneeuw het eerste smelt profiteert de  wijnstok in de zomer het meeste van de zonnewarmte. De mooiste hellingen liggen op het westen, omdat deze de meeste zonne-uren krijgen. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel en de Saar zijn de Duitse rivier met de meeste bochten, zodat de hellingen in alle richtingen kunnen liggen. Het heeft wel een groot nadeel: door de steile hellingen is het ondoenlijk het werk in de wijngaard te mechaniseren, dus alles moet hier met de hand gebeuren.

Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden, en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor kan het rijpingsproces beter verlopen. Het zorgt voor wijnen met een bijzonder karakter, elegant en levendig tegelijk.

 

1 artikel(en)

per pagina

1 artikel(en)

per pagina