Katnook Estate

Katnook Estate

Het wijnhuis: Katnook

Het Katnook Estate was ooit een van de pioniers in dit tegenwoordig zo populaire Coonawarra-gebied. Katnook kocht op grote schaal wijngaarden in de loop van de jaren zeventig, op een moment dat ze nog betaalbaar waren. Uiteindelijk werd een estate gecreëerd dat inmiddels rond de 198 hectare wijngaarden omvat. Deze wijngaarden produceren wijnen van een uitstekende kwaliteit. De beste wijnen komen op de markt onder het Katnook-etiket. De meer soepele wijnen worden op fles gebracht onder de naam Riddoch, als hommage aan wijnpionier John Riddoch. Daarnaast maakt Katnook twee bijzondere cuvées onder de namen Odyssey en Prodigy, wijnen op basis van extreem lage rendementen.

Verantwoordelijk voor de bijzondere kwaliteit van de wijnen van het domein is wijnmaker Wayne Stehbens. Wayne Stehbens kent alle eigenaardigheden en alle bijzonderheden van Coonawarra. Van kinds af aan liep hij mee aan de hand van zijn vader, Ray Stehbens, een groot kenner van de wijngaarden van Coonwarra en een expert op wijngebied. Wayne Stehbens trok vervolgens richting Europa, om zijn opleiding tot wijnmaker te voltooien. Een stage op Château La Louvière in de Graves gaf hem inzicht in de wijn maak methoden in de Bordeaux, een van de meest succesvolle wijnstreken ter wereld. Op het moment dat de productie van de wijnen op Katnook van start ging, in 1979, werd hij benoemd tot chef-wijnmaker. Stehbens heeft gekozen voor het maken van fruitrijke, toegankelijke wijnen, die toch ook karakter en stevigheid hebben. Zijn werk heeft hem veel waardering gebracht, onder andere in de vorm van talloze onderscheidingen wereldwijd. Daarnaast hebben de wijnen veel succes bij de wijndrinker. Een grotere erkenning voor de kwaliteit van de wijnen is er niet.

Het gebied: Coonawarra

Coonawarra geldt als een van Australiës klassieke wijngebieden, een streek waar een aantal van de beste wijnen van het land vandaan komen. Het unieke van Coonawarra schuilt hem in de rode aarde, de smalle strook van Terra Rossa, waar de wijngaarden zich op bevinden. Dit is een laag rode leem van 15 kilometer lengte, variërend in breedte van 200 meter tot 1,5 kilometer. Onder deze laag rode aarde, die op sommige plaatsen niet meer dan enkele tientallen centimeters dik is, en elders meer dan een meter, bevindt zich een bodem van graniet, en op grotere diepte een groot reservoir fris water. De druiven wortelen hier diep en hebben door deze opbouw van de bodem geen irrigatie nodig, althans niet als de stokken eenmaal volwassen en goed geworteld zijn.

Behalve deze unieke ondergrond is het klimaat is een factor die van groot belang is voor het karakter van de druiven en daarmee de wijnen. Coonawarra is het meest zuidelijke wijngebied van naam in Australië. Dat betekent dat het hier relatief koel is, zeker gedurende de nachtelijke uren. De zee is bovendien niet ver weg, en zuidwestelijke winden kunnen overdag extra koele zeelucht aanvoeren. De zon schijnt wel overvloedig, maar extreem heet is het niet. Zeker als de druiven moeten rijpen, in de maanden maart en april, zijn de temperaturen zeer gunstig en niet te hoog. Temperatuurverschillen en nachtelijke koelte zijn nu eenmaal van groot belang voor het ontwikkelen van mooie fruitaroma’s en een goed zuurgehalte van de wijnen. Niet voor niets komen veel goede wijnen uit gematigde streken.

Dat betekent dat het wijngebied Coonawarra voortreffelijke wijnen voortbrengt, elegant van karakter, vaak met goed fruit. Dat geldt zelfs voor een deel van de witte wijnen –bepaald niet de gemakkelijkste om hier te maken.