Mastroberardino

Mastroberardino

Het wijnhuis: Mastroberardino

Mastroberardino is opgericht in 1878, en is dan ook een van de historische wijnbedrijven van Campanië. Een groot deel van de 20e eeuw was het zelfs de enige producent van naam. Daarbij was het verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale productie van Campanië en zelfs 90% van het inmiddels vermaarde wijngebied Taurasi. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer producenten bij, zodat het aandeel van Mastroberardino –logischerwijs- daalde. Ook bij deze ontwikkeling speelde het bedrijf en de familie Mastroberardino een grote rol. Vooral Antonio Mastroberardino –met als bijnaam de ‘druifarcheoloog’- heeft zich enorm ingespannen om de oude, klassieke druiven van de streek in ere te herstellen. Met groot succes. Druiven als greco en fiano hebben hun huidige succes en groeiende aanplant aan de familie te danken. Ook de ontwikkeling van de blauwe druif aglianico kreeg een flinke impuls door de initiatieven van dit familiebedrijf.

Het is ook betrokken bij het project van de Villa dei Misteri in Pompeii, waarbij oude wijnen uit het Romeinse rijk opnieuw worden gecreëerd door de hernieuwde aanplant van wijngaarden die ooit werden vernietigd bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, waarbij dezelfde antieke druivenrassen worden gebruikt, evenals de oude technieken van wijngaarbeheer en wijnmaken uit die periode.

Tegenwoordig produceert het bedrijf jaarlijks zo’n kleine 2 miljoen flessen, afkomstig van de zestig hectare eigen wijngaarden en daarnaast van de aankoop van druiven in de streek. De leiding ligt in handen van Antonio Mastroberardino en zijn zoons Carlo en Piero Mastroberardino . Ze produceren onder andere bijzondere wijnen uit  voorheen onbekende streken als Lacryma Christi, Greco di Tufo en Fiano di Avellino, die door hun eigen inspanningen een algemene erkenning hebben gekregen. Een bijzondere verdienste voor een wijnbedrijf, dat met trots de beroemde naam Mastroberardino draagt, en dat nog steeds wijnen maakt van topkwaliteit.

Het gebied: Campania

De wijnbouw in Campania, de heuvelachtige streek rond Napels, dateert al van ver voor het begin van de jaartelling. De Oude Grieken al wisten de vruchtbare vulkanische grond zeer te waarderen en introduceerden druivenrassen als Greco, Aglianico en Falanghina. Ook bij de Romeinen waren de wijnen van Avellino en van de hellingen rond de Vesuvius zeer geliefd, zoals ook in de oude geschriften terug te vinden is. De streek rondom de Vesuvius is bekend geworden met de Lacryma Christi. De beste wijnen komen echter uit de streek direct in de omgeving van de stad Avellino iets verder landinwaarts, niet ver van de vulkaan af. Hier bevinden zich de meest befaamde wijngebieden van Campania, Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi, streken die inmiddels allemaal de status van DOCG hebben verkregen, de meest prestigieuze appellation die Italië kent. Ze worden daarmee –terecht- gerekend tot de grote wijnen van Italië. Wat deze wijnen uniek maakt, is dat ze allemaal gemaakt zijn op basis van lokale, zeer historische streekdruiven, die soms al staan aangeplant sinds de Romeinse tijd of zelfs daarvoor. De witte wijnen uit deze streek kenmerken zich door grote elegantie en een lichte kruidigheid maar bezitten bovenal een geheel eigen karakter waardoor ze oneindig boeiend blijven. De mooiste rode wijnen, zoals Taurasi, worden hier gemaakt van de aglianico-druif, die wijnen oplevert die gesloten en krachtig zijn in hun jeugd, maar die met de jaren een opmerkelijke complexiteit en diepte ontwikkelen.