Moncaro

Moncaro

Het wijnhuis: Moncaro - Terre Cortesi

De coöperatie Terre Cortesi ontstond in de jaren zeventig. Het bedrijf beschikt over 900 hectare wijngaarden, onder andere in het Castello di Jesi-gebied en in de nieuwe DOC Esino. Esino bevindt zich in een van de rivierdalen die dwars op de Adriatische Zee staan, direct naast de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. In het dal bevinden zich op de fraaie hellingen gronden uit het Mioceen en Plioceen. Deze DOC is vernoemd naar de rivier die door dit dal loopt, de Esino.

In de loop van de jaren tachtig en aan het begin van de jaren negentig werd door Terre Cortesi een politiek gevoerd die sterk was gericht op een verbetering van de kwaliteit van de wijnen. Met name werd de hoeveelheid per hectare geoogste druiven drastisch teruggebracht. Een maatregel met als doel wijnen met meer kracht en concentratie te maken. In de wijngaarden werd een vorm van biologisch boeren geïntroduceerd. In de kelder werden alle moderne middelen aangeschaft, noodzakelijk voor modern wijn maken. De afgelopen jaren is gepoogd een laatste stap voorwaarts te maken door de technieken van het wijn maken verder te verbeteren. Daarvoor werden ‘flying wine makers’ ingehuurd. Dit zijn wijnmakers die van elders komen, om ter plekke adviezen te geven over de manier van wijn maken zodat het beste resultaat kan worden bereikt met de geoogste druiven.

Het gebied: De Marken

Een beetje weggestopt achter Umbrië, aan de Adriatische kust ter hoogte van Ancona, vinden we de provincie Marken (Marche op zijn Italiaans). Het is een prachtige streek, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische zee. Vanaf de bekende Autostrada del Sol zien we een indrukwekkend landschap, met heuvels die steil oprijzen vanuit de kust: de uitlopers van de majestueuze toppen van de Apennijnen. Maar deze streek is niet alleen mooi, er komen ook goede wijnen vandaan. De Marken is een wijnprovincie in opkomst. Het klimaat voor de wijnbouw is hier uitgesproken gunstig. Een dertiental langgerekte valleien verloopt vanuit de hoge Apennijnen in dwarse richting af naar zeeniveau. Dat betekent dat relatief koele zeewind gemakkelijk tot in de wijngaarden kan doordringen.

Vlaggenschip van de wijnen van de Marken is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi. Verdicchio is een sappige en frisse witte wijn, beroemd geworden in zijn karakteristieke groene Amfora-fles. Helaas had deze wijn eind jaren zeventig vooral in thuisland Italië een slechte naam gekregen. Gelukkig is daarin inmiddels een duidelijke kentering opgetreden. De kwaliteit is sterk gestegen en Verdicchio wordt weer serieus genomen. Om dat ook aan de buitenwereld te laten zien heeft een aantal wijnhuizen de amforafles verlaten en is overgestapt naar een gewone Bordeaux- of Bourgognefles.

Verdicchio is niet de enige goede wijn van de Marken. Er worden hier tegenwoordig ook voortreffelijke rode wijnen gemaakt, zoals de Rosso Piceno en de Rosso Conero. Het zijn wijnen die uitblinken door hun voortreffelijke fruit en –niet onbelangrijk- hun nog schappelijke prijs.