Poderi Dal Nespoli

Poderi Dal Nespoli

Het wijnhuis: Poderi dal Nespoli

Poderi dal Nespoli is gevestigd in de Bidente Vallei, op de heuvels van Forlì, in Emilia-Romagna, de Italiaanse regio met de wereldberoemde keuken. Het verhaal van Poderi dal Nespoli begon in 1929, toen Attilio Ravaioli besloot wijnmaker te worden en zijn eerste wijngaard, Prugneto genaamd, kocht in het dorp Nespoli.

Poderi dal Nespoli wordt nog steeds gerund door de familie Ravaioli. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een 110 hectare tellend wijndomein. Vandaag de dag staat Celita, de vierde generatie, aan het roer. Ze treedt in de voetsporen van haar overgrootvader en voegde in 2006 haar eigen cuvée van sangiovese, Riserva il Nespoli, toe aan het assortiment. Een mooie wijn die de karakteristieken van sangiovese laat zien, zoals kersen, bessen en pruimen, maar ook de geroosterde koffiebonen en zachte tonen van vanille, die verkregen zijn door de houtrijping.

De familie is dus al bijna honderd jaar bezig met het maken van prachtige wijnen in Emilia-Romagna. Ze zijn gespecialiseerd in kleine producties van sangiovese, maar halen de laatste tijd ook een aantal vergeten druivenrassen onder het stof vandaan, zoals famoso en bombino bianco. Hun inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2006 ontving Poderi dal Nespoli “Tre Bicchieri”, de hoogste onderscheiding van het Italiaanse wijnmagazine Gambero Rosso.

Het gebied: Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is de regio die vaak wordt overgeslagen. Het zit namelijk ingeklemd tussen twee toeristische trekpleisters: Toscane en Veneto. Toch verdient Emilia-Romagna meer, want niet alleen scoort het goed op de UNESCO-werelderfgoedlijst, ook ligt hier de oorsprong van de Italiaanse keuken. Het is de ultieme foodie-bestemming met heerlijkheden als Parmigiano-Reggiano, prosciutto di Parma en balsamico-azijn uit Modena. Lekkernijen die perfect bij de lokale wijnen passen. 

De regio telt zo’n 55.000 hectare aan wijngaarden, waarvan ongeveer een kwart valt onder de twintig DOCs en een handjevol onder de twee DOCGs (Albana di Romagna DOCG en Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG). Albana di Romagna was de eerste witte wijn, die een DOCG-status toegewezen kreeg in 1986. De wijn wordt gemaakt van albana, een lokaal druivenras met hoge zuren. Op Colli Bolognesi, de heuvels rondom Bologna, worden mooie wijnen gemaakt van internationale druivenrassen als cabernet, merlot, chardonnay en de lokale pignoletto. In Emilia-Romagna is er, net als in buurregio Toscane, ook veel sangiovese te vinden. Over het algemeen is de sangiovese uit Romagna iets zachter dan die uit Toscane.

Tot slot, de bekendste wijn van Emilia-Romagna is natuurlijk Lambrusco, de vrolijke bubbel uit de omgeving van Modena. Door de nadruk te leggen op productie en efficiëntie heeft de kwaliteit de afgelopen decennia een flinke deuk oplopen. Vandaag de dag zijn er weer een aantal producenten die terug naar de basis gaan en betere lambrusco’s maken.