Of je pizza nu binnen 30 minuten aankomt, uit een bevroren doos, of vers uit een hout gestookte oven, het Italiaanse wereldgerecht verdient een lekkere wijn! Gek genoeg kom je zelden een  combinatie met pizza tegen in de proefnotities. De keuze voor een wijn bij de pizza is vaak een toevallige, maar vanaf nu niet meer met de deze wijnsuggesties van Wine Folly!

Bij pizza zouden we ons moeten focussen op de klassieke ingrediënten, (véél) gesmolten kaas en het elastische deeg met verse tomatensaus. Deze combinatie van ingrediënten op een pizza zorgen voor een belevenis met rijk zuivelvet afgewisseld met zuren en dit vereist een wijn die beide in balans kan brengen. De heerlijke Spier Signature rosé gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir is een mooi voorbeeld van een heerlijke wijn-spijs combinatie. Deze wijn overstemt de toppings op de pizza niet en de lichte zuren van de wijn komen goed in balans met de kaas. Een vegetarische pizza of eentje met kip zal een perfecte smaakbeleving geven.

Bij de pizza Margherita draait het om simpliciteit, daarom vinden wij de Barbera d’Alba Raimonda van Fontanafredda perfect matchen met de Margherita. Aangezien het de versheid van de pizza nabootst en een sterke ruggengraat door de zuurgraad heeft om zich aan de rode saus aan te passen. Deze wijn gaat perfect samen met pizza margarita. Vol van smaak met rijp rood fruit.

Naast de basis pizza Margherita is er ook het broertje van de gewone pizza. Deze pizza Bianco heeft een basis van mascarpone in plaats van tomatensaus. Hierdoor komen de andere smaken beter tot hun recht. Je zult zien dat de basis, namelijk het deeg, van een pizza belangrijk is wanneer je een pizza Bianco eet. De smaken van fatsoenlijke olijfolie, zout en een takje rozemarijn (of salie) zullen al voor een smaakexplosie zorgen. Bij dergelijke Bianco-pizza’s kun je perfect een witte wijn met mooie zuren en goed sap combineren. Fiano di Avellino van het wijnhuis Mastroberardino heeft de nodige frisheid, is zuiver en strak van smaak en zijn uitgebalanceerde zuurgraad maken een spannende match.

De Funghi pizza, hoe meer paddenstoelen hoe beter! De intensiteit van umami-rijke smaken in de champignons met het vet van mozzarella en een beetje tijm maken dit misschien wel de beste pizza van allemaal. Maar je moet natuurlijk van paddenstoelen houden. Een pizza met champignons en gehakt werkt als een regelrechte smaakversterker voor een sappige wijn met mooie zuurgraad. Uit het Vinites assortiment kun je daarom het beste de Gavi van Pio Cesare drinken.

Proost!