Sushi restaurants zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Iedereen is helemaal overstag gegaan voor dit Japanse hapje. Bovendien is het niet alleen erg lekker maar zijn de vetzuren die vis bevat goed voor hart en bloedvaten. Na een dagje shoppen ben je toe aan een heerlijk avondmaal en wat is er nou beter dan sushi? Maar wat drink je eigenlijk voor wijn bij sushi, als je geen zin hebt in sake?

Japanse smaken zijn zuiver, licht en combineren aardse umami-tonen met scherpe kruiden in de vorm van wasabi en gember. Door de vele diverse combinaties sushi en met hun scala aan exotische smaken en texturen vraagt het hapje om een veelzijdige, flirterige wijn. Een bijpassende wijn zal een verfrissende zuurgraad, lage of geen tannine en delicate smaken moeten hebben.

Tempura X Albariño

Albariño barst van de smaken citroen, limoen, groene erwten en bloesem, met een hoge zuurgraad en een lichte bitterheid op de afdronk. Dit is een echte win-win situatie met garnalentempura. De zoetheid van de garnalen, de vettigheid van het gefrituurde paneermeel en de zuurgraad van de saus. Kijk in onze webshop bij albariño voor het Vinites assortiment.

Dragon Roll X grüner veltliner

Deze Oostenrijkse inheemse variëteit heeft een hoge zuurgraad en tonen van witte peper, groene erwten, limoen en citroen. Een goede match met een Dragon Roll gevuld met paling, krab, komkommer, avocado en palingsaus. De scherpe zuurgraad snijdt door de rijkdom van de saus en plakkerige rijst. De groene smaken dansen wonderlijk goed naast de komkommer en de avocado. Kijk in onze webshop bij grüner veltliner voor het Vinites assortiment.

California Roll X Provençaalse rosé

Provençaalse rosé heeft een aangename zuurgraad en is kurkdroog, terwijl smaken van roodfruit en mineralen domineren. De Provence staat bekend om zijn rosé en zeevruchten! De krab en romige avocado in de California Roll smeken om een lichte heldere rosé. Kijk in onze webwinkel voor onze Provençaalse rosé, Avec No. 3.

Philadelphia Roll X Nieuw-Zeelandse pinot noir

Voor de rodewijndrinkers onder ons is een Nieuw-Zeelandse pinot noir een goede keuze. De pinot noir is lichter van body en heeft minder tannine dan andere wijnen. Dit zorgt voor een goede match met de Philadelphia Roll of allerlei andere sushirollen. Wanneer je een rode wijn drinkt bij de vis moet je oppassen voor de tannine, dit geeft namelijk een metaalachtige smaak. Gelukkig zal de roomkaas in een Philly-rol dit effect verzachten. Kijk in onze webshop voor onze twee wijnen gemaakt van pinot noir door het wijnhuis Clos Henri.

Unagi Roll X gewürztraminer

Unagi ofwel paling, is qua structuur vergelijkbaar met kip, terwijl het enigszins zwaardvisachtig smaakt, maar met een onderliggende zoetheid. De sterke smaak van unagi smeekt om een wijn met een vergelijkbare sterkte. De wijn moet komen uit hoger gelegen gebieden, zoals veel van de wijnen uit Alto Adige. deze wijnen hebben minder restsuikers waardoor de smaak van de vis intact blijft. De gembergarnering in het gerecht past perfect bij dezelfde tonen als in de “gewürz”. Pas wel op met sojasaus als het gaat om wijnen met een lagere zuurgraad als gewürztraminer.
Kijk in onze webshop voor een prachtige gewürztraminer van het wijnhuis Tiefenbrunner.

Sashimi X Gavi

Deze wijn uit Piemonte gemaakt van cortese druiven staat bekend om zijn de spanning en zijn vermogen om de versheid te behouden. Deze wijn vertoond smaken van appel, perzik en honingdauw. Dit zijn vaak smaken die worden geassocieerd met Cortese wijn. Perfect bij sashimi omdat je bij vis zo min mogelijk tannine wilt om de metaalachtige smaak tegen te gaan. Voor onze Gavi wijnen kijkt u online in ons assortiment.

Coquilles X Chablis

De Chablis wijnen afkomstig uit het noordelijke deel van Bourgogne worden gemaakt van de chardonnay die groeit op kimmeridge kleibodems. Dit is een bodem van kalkhoudende klei met zeeschelpfossielen uit het tijdperk Jura… nu, als dat geen teken is! Een chablis past prachtig bij bijvoorbeeld coquilles.
Kijk in onze webwinkel bij chablis voor het Vinites assortiment.