Radacini Wines

Radacini Wines

Het wijnhuis: Radacini Wines

De wijnen onder het Clos de Corten label worden gemaakt door het Moldavische wijnbedrijf Radacini Wines. Het wijnhuis was voorheen bekend als Albastrele wines, en kent zijn in 1994, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het bedrijf heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de leiders in de productie van Moldavische wijnen in het hogere segment.  Dat is gerealiseerd door enorme investeringen in de wijngaarden, keldertechnologie en professionele expertise. De wijngaarden voldoen aan de hoogste eisen en hebben een certificering ontvangen voor biologische wijnbouw van het SGS. Italiaanse oenologen zijn in dienst genomen om er voor te zorgen dat de wijnen een internationale stijl krijgen, die door de wijndrinker in West-Europa wordt gewaardeerd. De witte wijnen zijn zuiver, fris en aromatisch, en de rode wijnen zijn krachtig en rijk, robuust en smaakvol.

De wijngaarden voor de wijnen van Radacini bevinden zich voornamelijk in het zuiden van Moldavië, waar ze genieten van en warme klimaat, met een regenval die niet meer bedraagt dan 250 tot 350 mm per jaar. Daarmee kunnen de druiven een mooie kracht en concentratie krijgen. Ze komen uit drie subzones: Corten, Tvardita en Valea Perjei (de vallei van de pruimen). De wijngaarden hebben lage opbrengsten, van ongeveer 4 tot 7 ton per hectare.

Het gebied: Moldovië

Wijnbouw is in Moldavië een integraal deel van de cultuur, er worden al eeuwenlang druiven verbouwd en wijn gedronken. Zelfs de Russische tsaren genoten al van de Moldavische wijnen bij een bijzondere maaltijd en goed gezelschap. Ook voor de bewoners van Moldavië is wijn een vast onderdeel van de maaltijd en van alle feestelijke gelegenheden. De geschiedenis van de wijn gaat terug tot een sterke band met zowel de Griekse als de Romeinse cultuur. Uit onlangs ontdekte fossielen blijkt zelfs dat de wijnbouw in Moldavië teruggaat tot 2800 voor Christus. De Grieken hadden een sterke invloed op de ontwikkeling van de lokale wijnbouw toen ze zich vestigden aan de kust van de Zwarte Zee in de derde eeuw voor Christus. Ook de Romeinen hadden hier hun invloed, toen Moldavië onderdeel werd van het Romeinse rijk, tijdens de heerschappij van Keizer Traianus.

Het klimaat heeft iets sterkere continentale invloeden dan in de Bourgogne, wat op dezelfde breedtegraad ligt. De winters zijn kort en koud, de zomers lang en heet. Ideale omstandigheden om de druiven goed te laten rijpen. In Moldavië vinden we verschillende uitstekende terroirs, die mooie wijnen kunnen voortbrengen. Er staat mix van druiven uit Frankrijk en eigen druiven aangeplant. Uit Frankrijk geïmporteerd zijn merlot, cabernet-sauvignon, aligoté, pinot en traminer. Eigen druiven van het land zijn feteasca, rara neagra, komrat, taraklia, ciumai and trifeshti. Omdat er duidelijke verschillen in klimaat zijn, wordt de wijnbouw in Moldavië onderverdeeld in subzones. De belangrijkste is de Centrale zone (Codru), rond de hoofdstad Cisinau. Het heuvelachtige landschap hier beschermt de wijngaarden tegen de ergste winterkou en de grootste zomerhitte. Daarom vinden we hier 60% van alle wijngaarden van Moldavië. De zuidelijke zone (Cahul) is heter en droger. De omstandigheden hier zijn goed voor het maken van rode en zoete wijnen. De noordelijke zone (Balti) is relatief koud en kent dan ook vrij weinig wijnbouw. Hier vinden we wijngaarden die worden gebruikt voor de productie van wijnalcohol voor de lokale brandy.

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina