Tenuta dell'Ornellaia

Tenuta dell'Ornellaia

Het wijnhuis: Tenuta dell’Ornellaia

De familie van Marchese Lodovico Antinori zit het wijn maken al sinds de 13e eeuw in het bloed. Zijn broer Piero staat nu aan het roer van Antinori, het familie-imperium, en zijn oom is de eigenaar van het naast Ornellaia gelegen Tenuta San Guido waar deze de wereldberoemde Sassicaia maakt. Met (meer dan) genoeg geld op zak ging Lodovico op zoek naar zichzelf en een plek op aarde waar ook hij een absolute topwijn kon maken. Het was zijn vriend, de beroemde Amerikaanse wijngoeroe Tchelistcheff, die hem van Napa Valley terugstuurde naar Toscane. Daar lagen zijn “roots” en daar had de familie gelukkig ook nog een bezitting, aan de kust bij Bolgheri (naast Tenuta San Guido!), waar de sa­menstelling van de grond perfect was. Deze lijkt zo exact op die in Saint.-Émilion en Pome­rol, dat het te mooi leek om waar te zijn. In 1981 liet Lodovico een supermoderne winery naar Califor­nisch model bouwen en plantte hij Merlot, Cabernet-Sauvignon en Sauvignon Blanc aan. Toen de eerste wijnen hun tannines begonnen te verliezen, kwamen er voor Italië onbekende aroma’s boven. Al meteen vanaf de eerste oogst in 1985 deed Ornellaia pers en liefhebbers verbazen. Voor de Merlot laat hij zich adviseren door de uit de Pomerol afkomstige Michel Rolland, voor de Cabernet door de jonge Hongaarse 'Cabernet-master' Tibor Gál en voor de Sauvignon Blanc door de Nieuw-Zeelandse expert Danny Schuster. In tegenstelling tot de wijnen van zijn buurman is Ornellaia, een wijn op basis van voornamelijk Cabernet-Sauvignon, al in haar jeugd opvallend verleidelijk. Hij behoort sinds kort tot ’s werelds meest gezochte wijnen. Naast Ornellaia, en Masseto, de tweede topwijn uit het assortiment van Lodovico, op basis van Merlot, maakt men hier ook een verrassende witte wijn, gemaakt van 100% Sauvignon Blanc en een rode basiswijn, genaamd Le Volte. Sinds 1997 is er een zogenaamde tweede wijn van Ornellaia op de markt gekomen onder de naam Le Serre Nuove. De classificatie voor deze wijn is Bolgheri DOC Rosso. De  druiven komen van eigen wijngaarden, gelegen tegen de heuvels van Bolgheri van het estate. Daar de wijnstokken nog erg jong zijn kunnen de druiven nog niet gebruikt worden voor de beroemde Ornellaia. Dit resulteert in een krachtige, goed gestructureerde, complexe wijn die men eerder kan drinken dan zijn grote broer.

Het gebied: Toscane

Wie kent dit gebied niet of heeft er nooit van gehoord! Bekend om zijn mooie heuvels met prachtige, statige cipressen en zijn vele wijn- en olijfgaarden. Chianti mag hier dan de meest bekende wijn zijn, maar heel Toscane is uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijngebieden in Italië. Het bewijs wordt gevormd door het stadje Bolgheri met zijn gelijknamige wijngebied, een de nieuwste en gelijk een van de meest prestigieuze DOC’s in dit fraaie Toscane. Bolgheri ligt aan de voet van een lage bergketen, ‘I Monti Metalliferi’ (‘de metaalhoudende bergen’), die de provincies Livorno en Pisa van elkaar scheidt. Bolgheri is een onderdeel van Maremma, de westkust van Toscane. In deze ruige streek, ooit grotendeels begroeid met verwaarloosde perzikgaarden, aardbeienvelden en een toevluchtsoord voor wolven en wilde beren, zijn de omstandigheden voor de wijnbouw fantastisch. Alle topografische, klimatologische en geologische kenmerken maken de streek uitgesproken geschikt voor het maken van absolute topwijnen.

De op dat moment al wereldwijd erkende mogelijkheden om hier grote wijnen te maken werden pas in de jaren ‘90 officieel erkend toen de streek zijn eigen DOC Bolgheri kreeg. Dit was niet in de laatste plaats te danken aan de inspanningen van Marchese Incisa della Rochetta, eigenaar van Tenuta San Guido. Zijn creatie ‘Sassicaia’, één van de allereerste top-Vino-da-Tavola’s oftewel ‘Super-Tuscans’, absoluut ontraditioneel en miskenbaar groots, droeg niet alleen bij tot het onderuithalen van het achterhaalde DOC-systeem, maar bewees tevens de enorme mogelijkheden van Bolgheri voor de productie van grote wijnen. De eigen DOC was daarop niet meer dan een logisch vervolg. In de nabije toekomst wordt zelfs een promotie verwacht naar de categorie DOCG, de herkomstbenaming die alleen is weggelegd voor Italië’s meest prestigieuze wijngebieden.