Thalvin

Thalvin

Het wijnhuis: Thalvin - Domaine des Ouled Thaleb

Wijn uit Marokko - klopt dat wel? Ja, zeker. Domaine des Ouled Thaleb maakt er zelfs al bijna 100 jaar wijn en is daarmee het oudste wijnhuis van Marokko. In 1923 plantten ze hun eerste wijngaarden in de Benslimane-regio. Deze wijngaarden liggen in de AOG-appellatie “Zenata” tussen Casablanca en Rabat, dichterbij de kust (en dus koeler) dan die van Les Celliers de Meknès, het grootste wijnhuis van Marokko. De bodem bestaat voornamelijk uit grind en zand. De vergelijking met Bordeaux - dankzij de bodems en het maritieme klimaat van de Zenata-appellatie - wordt al snel gemaakt. Dat was ook één van de redenen waarom Franse kolonisten begin vorige eeuw massaal naar Marokko trokken om wijn te maken. Daar kwam een einde aan toen Marokko zijn onafhankelijkheid had herwonnen in 1956. Er werd niet meer naar de wijngaarden omgekeken of ze werden herplant met graangewassen. De productie kelderde van 400 miljoen flessen per jaar naar bijna niets. De enige die de traditie levend hield, was de familie Zniber in Les Celliers de Meknès.

Vandaag de dag is Les Celliers de Meknes nog steeds het grootste wijnhuis van Marokko. Domaine des Ouled Thaleb behoort inmiddels ook tot deze groep. Domaine des Ouled Thaleb is onderdeel van het wijnhuis Thalvin. In 2001 is Thalvin overgenomen door Brahim Zniber, de eigenaar van Les Celliers de Meknès.

Het gebied: Marokko

Marokko is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn. Toch kent het land een eeuwenoude wijngeschiedenis, maar is door de komst van de Islam in de slop geraakt. Tegenwoordig draait de wijnproductie op volle toeren met een jaarlijkse productie van 40 miljoen flessen, waarvan het overgrote deel gewoon in eigen land geconsumeerd wordt.

Marokko telt vijftien wijnregio’s, die verspreid liggen over het land tussen de Atlantische kust en de Middellandse Zee. In het binnenland kan de temperatuur flink oplopen, maar aan de kust is de temperatuur gematigder. Er heerst een maritiem klimaat, de Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige verkoeling met bovendien een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. De druiven krijgen hierdoor de kans om langzamer en langer te rijpen, waardoor hun frisheid behouden blijft.

3 artikel(en)

per pagina

3 artikel(en)

per pagina