Torre del Gall

Torre del Gall

Het wijnhuis: Torre del Gall

Het Cava-huis Torre del Gall is een van de nieuwe sterren aan het Cava-firmament. Het huis bestond eigenlijk al langere tijd, maar was een bezit van het grote luxe-concern LVMH, Luis Vuitton Moët Hennesy. Hier besloot men zich echter te concentreren op de échte luxeproducten, waar Champagne er een van is, maar ‘gewone’ mousserende wijn dus niet. Om die reden werd besloten de producenten van mousserende wijnen onder de naam ‘Chandon’ af te stoten –in Spanje, maar ook in Argentinië. Het Spaanse Chandon werd overgenomen door Freixenet, de grote producent van Cava-wijnen in Spanje. Freixenet besloot het als een apart bedrijf, met eigen wijngaarden en een eigen naam voort te laten bestaan: Torre del Gall.

Een verstandige beslissing, want Torre del Gall heeft alles in zich om mooie Cava’s te kunnen maken, die een eigen plaats op de markt verdienen. De Franse eigenaren investeerden in de jaren negentig van de vorige eeuw flink in het bedrijf, zodat het in alle opzichten in staat is mooie wijnen te maken. De wijnkelders hebben een oppervlak van 9000 vierkante meter en zijn ontworpen door de beroemde architect Óscar Tusquets. De wijngaarden beslaan in totaal 63 hectare, verdeeld over twee grote percelen, 23 hectare liggen direct bij de winery. Deze wijngaard, het Torre del Gall Estate, ligt in het dorp Sant Cugat Sesgarrigues, direct in de buurt van Vilafranca del Penedes. Hij is beplant met Macabeu, Xarel.lo, Chardonnay en Pinot Noir –de laatste twee druiven uiteraard op initiatief van de Franse eigenaren, niet voor niets Champagne-producenten. De grootste wijngaard, Mas Bernich, beslaat 40 hectare. Deze bevindt zich in het naburige dorp Masquefa. Ook hier staan macabeu, Chardonnay en Pinot Noir aangeplant, maar in plaats van de xarel.lo vinden we hier een flinke aanplant van parellada. Daarnaast worden door Torre del Gall druiven aangekocht bij andere producenten, op contract, om te zorgen voor een voldoende producenten en om de behoefte voor de te produceren wijnen aan te vullen, bijvoorbeeld met de Trepat en Garnache voor de Rosado, om hier een mooie, karaktervolle wijn van te maken.

In de korte tijd dat Torre del Gall nu bestaat, sinds 2003, heeft het bedrijf aangetoond dat het een zeer interessante Cava-producent is, die de aandacht verdient van elke liefhebber van aangename mousserende wijnen.

Het gebied: Cava, Catalunya

Catalunya is synoniem met Cava, de Spaanse mousserende wijn. Hoewel deze mousserende wijn tegenwoordig mag worden gemaakt in veel Spaanse wijngebieden en toch de DOC Cava mag dragen, wordt het leeuwendeel van deze mousserende wijnen toch nog altijd gemaakt in Catalunya, en wel voornamelijk in en rond het wijngebied Penedes. Dit wijngebied is goed voor naar schatting 85% van de in heel Spanje geproduceerde Cava, dus een zeer aanzienlijk deel. Officieel mag het niet worden gezegd, want dan worden de boeren in de Champagne boos, maar Cava is natuurlijk de Spaanse variant van de mousserende wijnen uit de Champagne. Waarom? Op hij wordt gemaakt volgens dezelfde "Méthode Traditionelle". Dat houdt in dat de mousse in de wijn afkomstig is van een tweede gisting op fles. Dit procédé van een tweede gisting op fles staat voor fijnere mousserende wijnen, met kleinere, subtielere belletjes. Dat komt omdat de belletjes in de fles ontstaan en daar in blijven tot aan het moment dat de mousserende wijn wordt gedronken. De belletjes worden fijner van karakter naarmate de fles langer blijft rijpen op de gistcellen, die de tweede gisting hebben veroorzaakt.

Natuurlijk zijn er ook verschillen met Champagne. In de eerste plaats rijpt Cava meestal iets korter op fles, zodat de wijnen wat meer fruit behouden en minder rijp en rokerig van karakter zijn. Daarnaast worden andere druiven gebruikt dan in de Champagne, waar de klassieke druiven Chardonnay en pinot noir verreweg het belangrijkst zijn. Voor Cava wordt soms ook wel wat Chardonnay gebruikt, maar heel andere druiven zetten hier de toon, zoals met name de lokale Parellada en Xarel.lo, of een druif als de vrijwel onbekende Trepat. Voor rosé is het gebruik van Garnacha, de Spaanse variant op de bekende Franse druif Grenache een veel gebruikte optie. Het gebruik van de eigen streekdruiven is niet zo gek: deze druiven zijn het beste bestand tegen het betrekkelijk warme klimaat van deze streek en weten hun zuurgraad te behouden. De Cava is daarmee een lichte, verfijnde en zachte mousserende wijn, zodat hij uitermate geschikt is als aperitief, bij een brunch en natuurlijk bij alle feestelij­ke gelegenheden.

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina