Weingut Fritsch

Weingut Fritsch

Het wijnhuis: Fritsch

Het wijngoed Fritsch ligt in het hart van het wijngebied Donauland-Wagram, op zestig kilometer ten westen van hoofdstad Wenen. De wijngaarden bevinden zich op een bijzondere richel in het landschap, die een uitloper vormt van de Manhartsberg, die de het ‘Waldviertel’scheidt van het ‘Weinviertel’. Hier aan de rivier de Wagram, die vroeger de natuurlijke grens van de Donau vormde, en die ook wel de ‘Wogenrain’ werd genoemd, zijn de omstandigheden voor de aanplant van zowel witte als blauwe druiven voor de wijnbouw ideaal.

Het bedrijf werd in de jaren zeventig opgericht door Karl en Anna Fritsch. Toen al legden ze zich toe op de productie van kwaliteitswijnen van een hoog niveau. Het bedrijf was een van de pioniers van de aanplant van blauwe wijndruiven in Niederösterreich. Daarbij werd het accent gelegd op de rassen Zweigelt en Blauer Burgunder. Bei de witte rassen ligt accent –uiteraard- op de Grüner Veltliner, gevolgd door de Riesling en de Burgunder-rassen. Het domein bezit op dit moment in totaal 17 hectare wijngaarden, waarvan 62% beplant met druiven voor de witte wijnen, en 38% voor de rode wijnen van het domein.

Inmiddels hebben Karl en Anna het bedrijf overgedragen aan hun zoon Karl. Wel blijven ze hem helpen in de wijngaard en bij de verkoop van wijnen aan de deur, voor de meeste Oostenrijkse wijnbedrijven een belangrijke activiteit, zeker in de buurt van Wenen. Karl wordt bijgestaan door zijn vrouw Simone, zodat Fritsch een écht familiebedrijf is. Karl kwam in 1990 bij het bedrijf na een opleiding aan de wijnbouwschool van Krems en stages bij andere wijnboeren in Duitsland en Oostenrijk. In 1999 nam hij het bedrijf helemaal over van zijn ouders. Karl heeft, zoals het de nieuwe generatie betaamt, een aantal moderniseringen doorgevoerd om zich nog beter op de wijnmarkt te positioneren. Zo worden voor alle ‘gewone’ wijnen tegenwoordig gebotteld met een schroefdop. Ook heeft Karl de succesvolle serie onder de naam ‘Windspiel’ uitgebreid met een Riesling en een Zweigelt.

Maar wat Karl vooral ook heeft bewezen is dat Weingut Fritsch rode wijnen kan maken van een uitzonderlijk niveau. Niet alleen van de druiven die door zijn vader zijn geplant –Zweigelt en Blauburgunder- maar tegenwoordig zelfs van de moeilijke, maar o zo interessante Cabernet-Sauvignon. Dan moet je over echte klasse beschikken.

Het gebied: Donauland-Wagram

Oostenrijk is tegenwoordig een wijnland in opkomst, dat de afgelopen jaren een goede naam heeft opgebouwd met mooie klasse wijnen. Aan de basis van deze klasse wijnen staan de bijzondere terroirs van Oostenrijk, die net als in de andere landen van de Europese Unie zijn ingedeeld in wijngebieden. Bekende wijngebieden van Oostenrijk zijn bijvoorbeeld de Wachau en Burgenland. Maar andere wijngebieden zijn in opkomst, en laten zien dat ook daar mooie wijnen kunnen worden gemaakt.

Donauland-Wagram is een van die nieuwe streken in opkomst. We vinden deze streek tussen Wenen en de Wachau in, dus ten westen van Wenen en ten oosten van de Wachau. Wel is de ondergrond en hier anders dan in de Wachau en zijn de heuvels wat minder steil. Waar de Wachau vooral een ondergrond heeft met veel graniet, daar heeft Donauland vooral een bodem met löss, dus wat rijker, meer klei-achtig van karakter.

De meeste wijngoederen bevinden zich aan de noordkant van de Donau, langs de Wagram, een belangrijke zijrivier van de Donau. De belangrijkste wijndorpen daar zijn Kirchberg, Fels, Feuersbrunn en Grossriedenthal –belangrijk centrum voor de productie van Eiswein. Dit is dan ook het beste deel van Donauland. In de ijstijden is hier een diepe lösslaag gevormd, op de oever van een oerzee, die nu de perfecte bodem vormt voor de wijnstok. De bijzondere löss-laag van deze streek is de grootste van midden-Europa. Alleen in de Verenigde Staten, in Iowa, worden ook zulke grote löss-formaties gevonden, en in China, waar de ‘gele’ rivier zijn kleur dankt aan de door erosie weggespoelde gele löss.

Het bijzondere van de löss is zijn bijzonder hoge kalkgehalte. Dat zorgt voor wijnen met een sterke aromatische kracht, en die dan ook zeer karaktervol zijn. Op enkele plaatsen in de streek heeft de bodem een iets ander karakter, zoals bij de Steinberg, waar zich meer leisteen in graniet in de ondergrond bevindt. In Foggathal is de bodem meer lemig van karakter, met veel ijzer, waardoor hij rood van kleur is. Dit deel van de streek is vooral geschikt voor het maken van rode wijnen. 

In totaal staat 2800 hectare wijngaarden aangeplant in deze streek, met bekende druiven als Grüner Veltliner en Zweigelt, naast minder bekende druiven die heel typisch zijn voor deze streek, zoals roter Veltliner en Blauburgunder. Een selectie van druiven die garant staat voor bijzondere, karaktervolle wijnen.