Badet Clément

Het wijnhuis: Badet Clement

Het succes van het ‘Pays d’Oc’ heeft inmiddels ook veel investeerders aangetrokken van buiten de streek. Wijnhuizen in bekende streken als de Bourgogne en de Bordeaux zien hier veel mogelijkheden. Het geld dat ze met hun dure wijnen hebben verdiend steken ze zo in bedrijven die betaalbare wijnen maken voor een groot publiek van liefhebbers. Een van die bedrijven die dat met enthousiasme doet is het uit de Bourgogne afkomstige Badet Clement & Co. Badet Clement werd in 1995 opgericht door Catherine en Laurent Delaunay, twee jonge wijnmakers in de Bourgogne. Zij deden hun ervaring op door stages in de Nieuwe Wereld, waarna ze hun wijnpassie kwijt wilden in een eigen bedrijf. Ze noemden dit bedrijf naar het huis dat hun grootvader kocht in de jaren dertig. Een van de lessen die ze geleerd hadden bij hun opleiding in de Nieuwe Wereld was het benutten van de mogelijkheid van het produceren van merkwijnen van kwaliteit. Vanuit Badet Clement zijn ze zich gaan toeleggen op het produceren van Franse merkwijnen, met het doel deze op grote schaal te exporteren. Voor Frankrijk een revolutionaire benadering van het wijnmaken. Maar ook één die langzamerhand meer en meer wordt gezien. De voordelen zijn evident. Door niet zelf wijngaarden te bezitten, of door maar een deel van de wijngaarden te bezitten, creëer je meer flexibiliteit. Je kunt door druiven aan te kopen, en eventueel wijn, je aanbod van jaar tot jaar gemakkelijker aanpassen aan de vraag.

In 2003 waren Catherine en Laurent klaar voor de grote stap. Badet Clement & Co nam DVP over, Domaines & Vins de Propriété Bourgogne, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de marketing van wijnen van onafhankelijke producenten in de Bourgogne. Als verlengstuk van de verkoop werd Cellar Door Selection opgezet, een eigen nationale wijnimporteur in de V.S. In 2005 volgde de stap naar de Languedoc-Roussillon, met de aankoop van Abbotts, een bedrijf in de Minervois, gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige appellationwijnen. Sindsdien is dat bedrijf uitgebouwd tot een belangrijke producent van Languedoc-wijnen, met ook een hoog aandeel Vin de Pays d’Oc, dan wel Pays d’Oc IGP. Het wordt ondersteund met merken als Les Jamelles en Douce Nature, een merk dat is gespecialiseerd in biologische wijnen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een grote speler, met een productie van meer dan tien miljoen flessen, een eigen winery in de Minervois en vier wijnmakers die zicht houden op de boeren die de druiven leveren, de kwaliteit van de druiven en het hele productieproces, geholpen door een eigen laboratorium. Ook beschikt men over een eigen designstudio voor het ontwerp van etiketten en marketingmateriaal. De wijnen worden geëxporteerd naar maar liefst 40 landen.

Het label Saint-Seine is een onderdeel van deze fraaie portefeuille wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Ze worden gemaakt onder de gepassioneerde leiding van wijnmaker Eric Moec. Zijn stijl van wijnmaken is gericht op elegantie en drinkbaarheid. Niet zwaar en zuidelijk, maar wijnen waarvan je zomaar een fles leegdrinkt. Ze zijn genoemd naar de monnik Saint-Seine, die leefde in de zesde eeuw op de oevers van de Seine, een naam die van keltische oorsprong is, als een verbastering van ‘Sequana’, een Keltische godin. Saint-Seine verbouwde allerlei gewassen voor zijn collega-monniken, en hij maakte ook wijn. Een mooie naamgever dus voor deze bijzondere wijnen uit het Franse zuiden, het heerlijke Pays d’Oc.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Chardonnay vdp d'Oc 'Saint Seine'
    Login voor de prijs
  2. Pinot Noir vdp d'Oc 'Saint Seine'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst