Castello Di Tassarolo

Het Wijnhuis: Castello di Tassarolo

Het wijndomein Castello di Tassarolo ligt in de gemeente Tassarolo in het hart van de Gavi-streek, in Piemonte. Het bestaat uit 20 hectare wijngaarden die rond het domein liggen. De variëteit aan druiven, die op het landgoed worden verbouwd zijn cortese, barbera en cabernet sauvignon. De wijnbouw gebeurt op biodynamische wijze, waarbij het maximale respect voor natuur en milieu garandeert wordt.

Het Tassarolo kasteel is al sinds de 14e eeuw in het bezit van de familie Spinola. De familie Spinola, is één van de oudste families in Europa en dateert uit de 8e eeuw. De familie bestond uit kardinalen, bankiers en generaals van het leger. Het kasteel werd gebouwd rond een Romeinse toren uit 250 na Christus en is sindsdien verschillende keren uitgebreid en gerenoveerd, vooral tijdens de Renaissance.

Tijdens het wijn maken heeft Vincenzo Munì, de oenoloog van Castello Tassarolo, de verantwoordelijkheid. Hij krijgt daarbij hulp van Miri Velli die het proces van vinificatie en bottelen in de gaten houdt. Het is altijd van primair belang dat de wijnen je zintuigen doen prikkelen en ze een genot zijn om te drinken. De focus ligt op de teelt van druiven van goede kwaliteit, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van biodynamische landbouwmethoden.  "Goede wijn wordt gemaakt in de wijngaarden", aldus het wijnhuis, “voordat het in de cantina arriveert.” Alle wijnen zijn gemaakt van druiven die op het landgoed rond de cantina zijn verbouwd, waardoor de druiven van de oogst binnen een uur in optimale conditie in de kelders arriveren. Oxidatieproblemen worden hierdoor zoveel mogelijk vermeden.

Het landgoed begon al met biodynamische landbouw in 1924 op verzoek van de lokale boeren, om zo een eind te maken aan de verslechtering van de productkwaliteit en de corrosie van de bodem, wat langzaam leidde tot woestijnvorming. In 2006 begon het landgoed met de ontwikkeling van biodynamische wijnbouwmethoden die gebaseerd zijn op de ontwikkeling van humus (vorm van compost) en de gezondheid van de wijnstokken. Hiertoe behoren het gebruik van groenbemesting, zelfgemaakte compost en preparaten zoals de dynamiek van koeienmest en silica.

Voor het bewerken van de bodem in de wijngaarden gebruikt Fabien Cannelle haar paard genaamd Titouan. Het is een viereneenhalf jaar oude Comtois, een ras dat komt uit Oost-Frankrijk. Dit ras is opgegroeid in de regio Besancon en voorbereid om te werken op een boerderij. Fabien vindt dat paarden en dieren in het algemeen de levenscyclus van de boerderij compleet maken. Werkpaarden in de wijngaarden zorgen voor de ontwikkeling van een goede humus zonder de grond te verpletteren met zware gemechaniseerde apparatuur en dragen daarmee bij aan de resultaten die de biodynamische boer nastreeft.

Het Familiewapen van Spinola: “Coat of Arms”
Het belangrijkste symbool van het wapen zijn de dubbelzijdige adelaars uit het Groot-Romeinse rijk die zich uitstrekten van het westen naar het oosten. De kroon bovenop de kop van de adelaar vertegenwoordigt het Oostenrijks-Hongaarse rijk.  De familie Spinola waren afgezanten van de keizer, met hun eigen kroon van de markies boven het schild. De geruite streep over de hele linie verwijst naar de eerste Spinola die rond 750 na Christus uit Duitsland emigreerde. De klauw van de rechter adelaar houdt het symbool van het pausdom en de wereld vast, terwijl de linker klauw een zwaard en kromzwaard vasthoudt, wat een indicatie is van de macht van het bevel.

De naam Spinola wordt weergegeven door het symbool van een Spigot (Spina di botte), op het bovenste deel van het schild, dat werd gebruikt om wijn uit de eikenhouten vaten te halen en een indicatie is van de oude traditie van wijn maken, die in de familie Spinola tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Gavi docg Frizzante Organic 'Sparkling Spinola'
    Login voor de prijs
  2. Gavi docg Organic 'Alborina'
    Login voor de prijs
  3. Gavi docg Organic 'Spinola'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst