Cotarella

Het wijnhuis: Famiglia Cotarella

Sinds 2017 is de leiding van het wijnhuis Famiglia Cotarella in handen van Dominga, Marta en Enrica, de dochters van de Riccardo en Renzo Cotarella. De broers richtten in 1979 het wijnbedrijf op, onder de naam Falesco. Met de nieuwe naam willen de dames de rijke historie van de familie Cotarella benadrukken. De naam Falesco blijft gebruikt worden voor de historische labels zoals Est! Est!! Est!!! en Tellus. De meer iconische en premium wijnen worden gebotteld onder de naam Cotarella.

Het maken van wijn hebben de broers Cotarella overgekregen van hun vader Domingo en hun oom Antonio, die al sinds de jaren 60 actief waren als wijnmakers. Het doel van Falesco was het in ere herstellen van autochtone, eigen druivenrassen van de streek. Het ging om oude rassen, die al in de Romeinse tijd voor de wijnbouw werden gebruikt. Een van de rassen die opnieuw werden aangeplant was de roscetto, een druif die in antieke tijden bekend stond om zijn goede wijnen. Deze druif werd gevonden op een fraaie helling bij het Lago di Bolsena, de Poggio dei Gelsi. Deze wijngaard werd helemaal opnieuw beplant met dit soort antieke druivenrassen. Tien jaar na de aanplant, in 1989, kwam de wijngaard met een product dat klaar was om apart gebotteld te worden onder de eigen naam, Poggio dei Gelsi. In korte tijd heeft deze bijzondere witte wijn een grote naam verworven. Daarnaast wordt een aparte wijn gemaakt op basis van de lokale grecchetto-druif.

Voor de rode wijnen wordt wel gemaakt van rassen van buiten de streek. Zo wordt door het bedrijf een uitstekende merlot voortgebracht, die gebruikt wordt voor de beste wijn van dit domein, de Montiano. Later verwierf de familie werd een groot stuk wijngaard in het dorp Montecchio, in het wijngebied Orvieto. Hierin staan blauwe druiven aangeplant: cabernet sauvignon, merlot en sangiovese.

Bij de aanplant van de druiven wordt bijzonder gelet op de kwaliteit van de wijngaard. Uitsluitend de beste grond wordt uitgekozen. De dichtheid van de aanplant van de stokken is hoog, omdat dit een garantie is voor een goede kwaliteit van de wijnen. Als er teveel aan de stokken hangt, wordt in de loop van de zomer een groene oogst uitgevoerd, waarbij een deel van de druiven wordt weggeknipt en op de grond wordt gegooid. Dit in combinatie met de modernste wijn maak technieken in een moderne, recentelijk opgebouwde wijnkelder, levert wijnen op van een hoge kwaliteit, zowel bij rood als bij wit.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Est! Est!! Est!!! dop 'Le Pòggere'
    Login voor de prijs
  2. Merlot Lazio igp 'Montiano'
    Login voor de prijs
  3. Roscetto Lazio igp 'Ferentano'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst