Feudi Bizantini

Het wijnhuis: Feudi Bizantini

Veel wijnhuizen hebben hier een lange geschiedenis, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. Het splinternieuwe bedrijf Feudi Bizantini, in Crecchio, behoort tot deze laatste categorie: het werd in 2012 opgericht door een groep wijnliefhebbers, die zich hebben verenigd om hun passie voor wijn in de praktijk vorm te geven. Zij geloven in de bijzondere combinatie van klimaat, terroir, druivenrassen en de mensenhand die er samen voor zorgen dat deze plek in de Abruzzen een unieke plaats inneemt op de wijnkaart van de streek. De wijngaarden rond dit stadje, op korte afstand ten zuiden van Pescara, staan bekend om de sublieme wijnen die ze voortbrengen.

Het nagelnieuwe project Feudi Bizantini is geworteld in de wijntraditie van de Abruzzen, in combinatie met de innovatieve wijntechnieken van deze tijd. Het maakt gebruik van de beste research, die er toe heeft geleid dat deze wijnstreek is uitgegroeid tot een wijnstreek van wereldklasse.

In het logo van dit nieuwe bedrijf wordt dan ook trots een afbeelding gevoerd van het middeleeuwse kasteel van het oude Byzantijnse stadje Crecchio, dat de omliggende heuvels domineert. De fraaie, moderne winery bevindt zich in hetzelfde dorpje, midden tussen de wijngaarden van de provincie Chieti. De ligging is uniek, omdat je hier profiteert van de koele invloed van zowel de bergen als de zee, die de wijngaarden van deze streek zo uniek maakt. Het zorgt voor wijnen met veel aroma en kracht, karakteristiek voor dit wijngebied.

De druiven staan aangeplant op wijngaarden met een dunne, arme ondergrond, bestaande uit kalkhoudende klei en een beetje zand. Door de ligging dicht bij het berggebied van de Gran Sasso, en de hoge ligging van het domein zelf, ontstaan grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Bovendien zorgt de continue wind er voor dat er veel ventilatie in de wijngaard is, zodat de wijngaard droog wordt gehouden en ziektes weinig kans krijgen. De druiven van het domein weerspiegelen deze ideale omstandigheden: ze worden perfect rijp, met een grote frisheid, elegantie en prachtige complexe aroma’s.

Feudi Bizantini spant zich er voor in om de klassieke, lokale druiven zo veel mogelijk te behouden, zoals montepulciano, trebbiano, pecorino en cococciola. Het huis verbetert de resultaten van deze druiven door toepassing van innovatieve technieken bij het wijnmaken en bij de aanplant van de wijngaarden. In de wijngaarden, liggend aan de voet van de lokale berg Maiella en de wijngaarden richting de kust, bij het stadje Ortona, wordt bijvoorbeeld grote zorg besteed aan het zoeken van de juiste terroirs en een juiste klonale selectie van de gebruikte stokken, zodat deze optimaal passen bij de mineraalrijke grond en het microklimaat.

Het streven van Feudi Bizantini blijft ondanks alle innovaties en moderne vinificatie-technieken gericht op het in ere houden van de tradities van het terroir waaraan het zijn naam ontleent. Met de klassieke druiven van de streek worden de klassieke wijnen gemaakt, zoals Montepulciano D’Abruzzo, de belangrijkste wijn van het bedrijf, Trebbiano D’Abruzzo, Pecorino, Cococciola en Cerasuolo D’Abruzzo, de lokale rosé. De lokale druiven worden gecombineerd in blends met internationale druiven voor de moderne wijnen onder het label Malea, met de herkomstbenaming Terre di Chieti. Alle wijnen, zowel de klassieke als de moderne, komen voort uit de visie van Feudi Bizantini: wijnen maken met een krachtige persoonlijkheid, die een product zijn van het karakteristieke terroir, maar ook altijd met de internationale markt in het achterhoofd.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Montepulciano d'Abruzzo doc 'Passofino'
    Login voor de prijs
  2. Pecorino igp 'Passofino'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst