La Delizia

Het wijnhuis: La Delizia

La Delizia is wat de Italianen met zo’n prachtig woord ‘Cantina’ noemen, een coöperatie van producenten van druiven, die de handen ineen hebben geslagen. Samen kunnen ze veel betere producten maken, op een veel efficiëntere manier dan alleen. Bovendien zijn de wijnen veel beter op de markt te brengen onder één label. De cantina dankt zijn naam aan de gemeente waar hij is gevestigd: Casarsa La Delizia, in de provincie Pordenone. Een kleine gemeente, met niet meer dan zo’n 8000 inwoners, maar des te meer wijngaarden. Deze liggen op een hoogte van 44 meter boven de zeespiegel. De aanduiding “Delizia”  in de naam van de gemeente Casarsa della Delizia verwijst naar de vruchtbaarheid van deze regio, prachtig akkerland tussen Casarsa en de rivier de Tagliamento.

Het begon allemaal in 1931, met zeventig druiventelers, die de basis legden van wat nu het bedrijf Viticoltori Friulani La Delizia is. Inmiddels is het flink gegroeid, tot een omvang van maar liefst 1000 zeer competente wijnboeren, die samen 1700 hectare wijngaarden in bezit hebben, en die daarmee een van de grootste wijnbedrijven in Italië vormen. De wijngaarden bevinden zich verspreid over twee productiezones, “Friuli Grave” en “Friuli Aquileia”, in het hart van de regio Friuli Venezia Giulia.

De ontwikkelingen zijn sinds de oprichting geleidelijk gegaan, met iedere keer een stap vooruit. De Tweede Wereldoorlog gooide uiteraard roet in het eten, maar in de jaren vijftig werd een volledig nieuwe winery in gebruik genomen met een bottelinstallatie die voor die tijd zeer modern was. De eerste export vond plaats in de loop van de jaren zeventig, geholpen door de erkenning van “Grave del Friuli” als officiële DOC in 1970.

De jaren tachtig brachten een economische crisis en veel onzekerheid, maar door de kracht van de Cantina kon de expansie toch worden voortgezet. Sterker nog, juist in onzekere tijden hebben kleine producenten de neiging zich aan te sluiten bij een sterke coöperatie, die daarmee alleen nog maar verder kon groeien. Bovendien werd in 1981 de eerste faciliteit voor het maken van mousserende wijnen in gebruik genomen. De productie van Prosecco is sindsdien steeds belangrijker geworden, zeker de afgelopen jaren, met de enorme populariteit van deze mousserende wijn. Deze ontwikkeling zal waarschijnlijk verder worden versterkt door de introductie van de nieuwe DOC Prosecco, die ook geldt voor de wijngaarden van de Cantina. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een stijging van de prijzen van deze ‘echte’ Prosecco, omdat het maken van Prosecco buiten de DOC daarmee verboden is. Dat betekent dat ook voor de lekkere Prosecco van La Delizia de toekomst zonnig is.

Filteren
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Prosecco Frizzante doc 'Aquila'
    Login voor de prijs
  2. Prosecco Spumante Extra Dry doc 'Naonis'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst