Quinta do Portal

Het Wijnhuis: Quinta do Portal

De toetreding van Portugal tot de Europese Unie in het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw heeft geleid tot een ware revolutie in de portstreek. Zo is de kwaliteit van de wijngaarden sterk verbeterd, met hulp van Europees ontwikkelingsgeld. En ook is de infrastructuur flink gemoderniseerd, door de aanleg van wegen, die het gebied –vroeger alleen toegankelijk met een treintje langs de Douro- ontsloten hebben voor het transport van mensen en voor vrachtwagens met wijn. Niet iedereen is daar blij mee overigens, want het is ook ten koste gegaan van het kalme en rustige karakter van de streek.

Tegelijk met de modernisering van de wijngaarden heeft de Europese Unie ook veranderingen afgedwongen in de regels die aan de opvoeding van port waren gesteld. Er was een verplichting om alle port op te voeden in Vila Nova de Gaia, de voorstad van Porto op de zuidelijke oever van de Douro. Dat maakte in de praktijk dat alleen de grote huizen, met lodges in Vila Nova, port konden maken en opvoeden. De producenten van druiven in de Douro waren daarmee gedwongen hun druiven aan de grote huizen te verkopen.

Het vrijgeven van de opvoeding in de Dourostreek zelf, ruim twintig jaar geleden, heeft er voor gezorgd dat ook zelfstandige Quinta’s, zoals Quinta do Portal, in de Dourostreek zelf hun ports konden maken en opvoeden. Quinta do Portal is een van de huizen die deze mogelijkheid met beide handen heeft aangegrepen en die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een producent van voortreffelijke port –naast overigens ook goede tafelwijnen met de herkomstbenaming Douro.

Quinta do Portal is een familiebedrijf dat is gevestigd in een van de mooiste stukjes van het Douro gebied, in de directe nabijheid van het stadje Pinhão, het hart van het portgebied. Omdat Quinta do Portal eigenaar is van maar liefst 95 hectare wijngaarden, is men in staat de productie van de eigen druiven voor de wijnen en de port volledig te controleren. Een prima garantie voor de kwaliteit van de druiven. De bezittingen zijn verdeeld over een viertal fraaie Quintas: Quinta da Abelheira, Quinta do Confradeiro, Quinta dos Muros, en Quinta do Portal. Door dit uitgebreide bezit kan een selectie gemaakt worden van de druiven, zodat voor elke wijn en elke port de druiven kunnen worden gebruikt die er het meest geschikt voor zijn. De beste druiven gaan bijvoorbeeld naar de heerlijke Vintage Port, het vlaggenschip van de port. Dit soort wijnen toont aan dat Quinta Do Portal in korte tijd een hoog niveau heeft weten te bereiken. Omdat de wijnen afkomstig zijn van verschillende Quintas, en dus niet alleen van Quinta Do Portal, worden ze verkocht onder de naam ‘Portal’.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

15 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. 10 Year Old Aged White Port doc 'Portal' 375ml
  Login voor de prijs
 2. 10 Years Old Tawny Port doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 3. 20 Years Old Tawny Port doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 4. 29 Grapes Reserve Port doc 'Portal'
  Login voor de prijs
 5. 30 Years Old Tawny Port doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 6. 40 Years Old Tawny Port doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 7. 6 Barrels Tawny Reserve Port doc 'Portal'
  Login voor de prijs
 8. Colheita Port doc 'Portal' 2014 gb
  Login voor de prijs
 9. Fine Ruby Port doc 'Portal'
  Login voor de prijs
 10. Fine Tawny Port doc 'Portal'
  Login voor de prijs
 11. Fine White Port doc 'Portal'
  Login voor de prijs
 12. Late Bottled Vintage Port doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 13. Moscatel Douro doc 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 14. Moscatel Douro doc Reserva 'Portal' gb
  Login voor de prijs
 15. Vintage Port doc 'Portal' 2016
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

15 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst