Alfrocheiro Reserva Dão doc 'Taboadella 1255'

Ooit gehoord van alfrocheiro? De kans is klein, want deze druif groeit voor zover wij weten niet buiten Portugal. Z'n oorsprong ligt in de Dão ten zuiden van Porto. Het is een zeldzame druif die het beste gedijt op hoger gelegen wijngaarden. Taboadella maakt een prachtige versie waarin het fruit voorop staat. Rijp maar niet jammig, een uitnodigend glas. 
Awards:
Oogstjaar 2019 - 93pt (Wine Enthusiast)
Oogstjaar 2020 - 9 (De Grote Hamersma)
Oogstjaar 2020 - 4.5 sterren (Perswijn)

Proefnotitie

Kleur Robijnrood.
Geur Rijp rood fruit zonder jammy te zijn, frambozen, aardbeien, kersen, cranberry, tijm, viooltjes & rozen, subtiel eikenhout, vanille.
Smaak Fruitgedreven en precies, rijp maar niet jammy, elegant en sappig.
Serveersuggestie Lekker bij aubergine lasagne. Ook heerlijk bij een traybake van groenten.
Jaar 2020
Land Portugal
Regio Dao
Druif alfrocheiro

Technische gegevens

Artikelnummer 057479
Wijnhuis Tabaodella
Alcoholpercentage 13.50
Inhoud 0,75
Flesafsluiting Kurk (natuur)
Barcode Fles 5600271180347
Barcode Doos 15600271180344

Beschrijving

De hoofdactiviteit van de Amorim Familie is kurk, maar ze raken nu steeds meer betrokken bij de wijnproductie. Al 20 jaar runnen ze de prachtig gelegen Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo in de Douro, en een paar jaar geleden begonnen ze wijngaarden te planten op het grote landgoed Aldea de Cima in de Alentejo. In 2018 kochten ze Taboadella in de regio Dão, een landgoed met 40 hectare aan wijnstokken. Zo'n 29 hectare staat aangeplant met blauwe druivenrassen. De belangrijkste druiven zijn alfrocheiro, touriga nacional, jaen en tinta roriz. Daarnaast staat er nog wat baga and tinta pinheira aangeplant. Het zijn allemaal traditionele druivenrassen die passen bij het terroir van de streek. Dat was ook precies wat Luisa Amorim voor ogen had toen zij hier investeerde. Terug naar de roots. Deze alfrocheiro staat aangeplant op 490 meter boven zeeniveau en heeft een zuid tot zuidwestelijke expositie. Deze druif staat bekend om zijn diepgekleurde, fruitgedreven wijnen. Ook Taboadella slaagt daarin en maakt een frisse, pure wijn van alfrocheiro. Na de oogst worden de druiven ontsteeld. De alcoholische vergisting vindt plaats in RVS tanks, daarna rijpt de wijn gedurende negen maanden op hout. Dat gebeurt in 20% nieuwe Franse vaten van 500 liter en 80% tweedejaars vaten.

Alfrocheiro Reserva Dão doc 'Taboadella 1255'

Login voor de prijs
Alfrocheiro Reserva Dão doc 'Taboadella 1255' is te bestellen in veelvoud van 1
Download Flesafbeelding