Aldeneyck

Het wijnhuis: Weingut Aldeneyck

In het hartje van de Maasvallei Limburg, in het schilderachtige dorpje Aldeneyck ligt de wijngaard van Karel en Tine Henckens-Linssen. Karel Henckens groeide op in een familie van fruittelers maar ontdekte later zijn echte passie: wijnbouw. Hij volgde een opleiding tot Winzer (wijnbouwer) aan het wijnbouwinstituut in Trier, in de Moezelstreek. In 2002 plantte Karel de eerste wijnstokken in de oude boomgaard van Aldeneyck. Intussen bevat het domein 10 hectare wijngaard en zijn de wijnen van Aldeneyck meermaals bekroond tot Beste Belgische Wijn. Ten behoeve van de kwaliteit wordt de opbrengst per wijnstok beperkt tot maximaal 50 hectoliter per hectare.

Karel Henckens is één van de pioniers voor de erkenning van de Maasvallei Limburg als BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Samen met Harry Vorslenen van Wijngoed Thorn en Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna kwam de appellatie (wijn-herkomstgebied) Maasvallei Limburg tot stand. De appellatie ligt zowel aan de Belgische als Nederlandse kant van de Maas en is daarmee het eerste cross-border wijnherkomstgebied ter wereld.

De Maas zette duizenden jaren lang dikke grind- en kiezellagen af op de oevers tot op de midden-terrassen, waarop een laag leem kwam. Daarnaast geven de Maasmeren warmte af wat zorgt dat de druiven beschermd worden tegen nachtvorst en goed kunnen rijpen. Gelegen op een zuidzuidoostelijke wijngaardhelling baden de wijndruiven van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de zon. De Limburgse Maasvallei tussen Maasmechelen en Roermond is nu één van de droogste gebieden in de Benelux. Alle elementen van het terroir, het droge en warme klimaat aan de Maas, de stenige bodem, de zuidzuidoostelijke helling staan garant voor zinnenstrelende wijnen.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Chardonnay bob Maasvallei Limburg 'Heerenlaak'
  Login voor de prijs
 2. Pinot Blanc bob Maasvallei Limburg 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
 3. Pinot Brut Rosé bob Maasvallei 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
 4. Pinot Gris Barrique bob Maasvallei 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
 5. Pinot Gris bob Maasvallei Limburg 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
 6. Pinot Noir bob Maasvallei Limburg 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
 7. Riesling Finesse bob Maasvallei 'Aldeneyck'
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst