Palacios Remondo

Het wijnhuis: Palacios Remondo

Na succesverhalen in Priorat en Bierzo keerde Álvaro Palacios in 2000 weer terug naar Rioja, zijn geboortestreek. Hier nam hij de oenologische leiding van het familiebedrijf, Palacios Remondo, over. Het zat hem dwars wat er van Rioja was geworden: een merk met grote volumes, veel houtgebruik en weinig oog voor terroir. Dat moest anders, vond Álvaro Palacios. Hij zette zich in voor de naamsverandering van Rioja Baja (het ‘lage’ Rioja, verwijzend het zuidelijke deel van de streek) naar Rioja Oriental - wat toch iets vriendelijker klinkt. Die naamswijziging is in 2018 doorgevoerd, samen met een aantal andere wijzigingen omtrent rijpingsregels en geografische classificatie.

Rioja Oriental staat bekend als het warme gebied waar doorgaans veel bulkwijnen worden gemaakt. Door de zuidelijke ligging is het eigenlijk helemaal niet geschikt voor tempranillo en staat hier veel meer garnacha aangeplant. Toch waren de familiewijngaarden voornamelijk met tempranillo aangeplant; Álvaro Palacios besloot alles te rooien en oude garnacha-wijnstokken neer te zetten. Een flinke klus, maar de enige juiste manier om goede wijn te maken, volgens Palacios.

 

De familie Palacios in een notendop

Hoe zit het ook alweer met de familie Palacios? Het familieverhaal begint met de vader van Álvaro, José Palacios Remondo, die in 1945 het domein Palacios Remondo oprichtte in Rioja Baja. Hij kreeg negen kinderen, waarvan er vier in de wijnbusiness zitten. Antonio, Chelo en Álvaro begonnen in het familiebedrijf, maar Álvaro vertrok in 1989 naar Priorat, waar hij L’Ermita startte. Rafa, de jongste, begon ook in Rioja, maar besloot in 2004 te focussen op godello in Valdeorras, Galicië. Ricardo Perez Palacios, de zoon van Chelo en de neef van Álvaro, kreeg wijn met de paplepel ingegoten en ging wijn maken in Bierzo met hulp van zijn oom. In 2000, toen José Palacios overleed, besloot Álvaro Palacios terug te keren naar zijn geboortegrond en de oenologische leiding van het familiebedrijf over te nemen.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Rioja Blanco doca Organic 'Plácet de Valtomelloso'
  Login voor de prijs
 2. Rioja Tinto Crianza doca Organic 'La Montesa'
  Login voor de prijs
 3. Rioja Tinto Crianza doca Organic 'Propiedad'
  Login voor de prijs
 4. Rioja Tinto doca 'La Vendimia'
  Login voor de prijs
 5. Rioja Tinto Res. doca 'La Montesa Selec.Especial'
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst