Rosset

Het wijnhuis: Rosset Terroir

Het wijnhuis Rosset is opgericht in 2001, toen de familie Rosset besloot wijnstokken aan te planten op hun land in Senin in de Aosta-vallei. Ze begonnen met chardonnay, de internationale topper, en daarna volgden syrah en de lokale cornalin. Later werd petit rouge aangeplant, een inheems druivenras geselecteerd door de wijnmaker Matteo Moretto. 

De Aosta-vallei is de kleinste en dunst bevolkte regio van Italië. Het ligt in het noordwesten van het land en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Hoe klein het ook is, er staat een scala aan druivenrassen aangeplant. Het is een mix van druivenrassen uit Piemonte, de Rhône, Bourgogne en Zwitserland, plus een aantal inheemse druivenrassen. Wie van bijzondere druivenrassen houdt, kan zeker een bezoekje brengen aan de Aosta-vallei met lokale spelers als petit rouge, prié en cornalin. 

Versnipperd gebied

Rosset heeft wijngaarden in drie subgebieden van de Aosta-vallei. In Chambave staat moscato bianco aangeplant op 800 meter. De zand- en rotsbodems zorgen voor een evenwichtige wijn met een ziltige toets. Voor syrah, cornalin en chardonnay gaan we naar de heuvel van Aosta, in de gemeente Saint Christophe, op een hoogte tussen 750 en 800 meter. In de buurt van deze wijngaarden verbouwt Rosset ook frambozen en saffraan. In Villeneuve bevinden zich de hoogste wijngaarden van het domein. Petite arvine en pinot gris staan aangeplant op hellingen met een hoogte tussen de 900 en 1100 meter. 

Het kleine gebied is versnipperd door de Alpen. De meeste wijngaarden liggen op de steile hellingen vlakbij de Dora Baltea, een zijrivier van de Po. Het klimaat van de Valle d'Aosta is niet wat je zou verwachten van een wijnstreek in de Alpen. De wijngaarden van de Aosta-vallei profiteren van een regenschaduw dankzij de bergketen. Dat betekent: warme, droge zomers. De warme dagen worden afgewisseld door koele nachten. Dit temperatuurverschil zorgt ervoor dat de druiven hun fruitige, zuivere frisheid behouden. 

En dat is meteen wat de wijnen - wit en rood - van de Aosta-vallei zo kenmerkt. Het zijn  zuivere wijnen met een bleke lichte kleur en levendige zuren. Echte bergwijnen!

Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Valle d'Aosta doc Blanc 'Premisse'
    Login voor de prijs
  2. Valle d'Aosta doc Chambave Muscat
    Login voor de prijs
  3. Valle d'Aosta doc Petite Arvine
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst